array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε στην 3η Συνεδρία με τίτλο: “Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανάπτυξη και Έρευνα”, του 2ου Συνεδρίου “QUO VADIS AI?”, το οποίο διεξήχθη στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Αρχικά, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) δεν συνδέεται μόνο με την πληροφορική αλλά και με όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το μέλλον, ενώ   πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια πολλά ερευνητικά έργα συνδυάζουν το ΑΙ με τις επιστήμες.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι στη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, έχουν ενταχθεί 70 ερευνητικά έργα με άμεση ή έμμεση σχέση με το ΑΙ και με 188 συμμετοχές εταίρων, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ στο καινούργιο «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» το ΑΙ αναμένεται να έχει κυρίαρχο ρόλο.

Παρατήρησε, επίσης, ότι όλα σχεδόν τα Ερευνητικά Κέντρα διεξάγουν στα Ινστιτούτα τους, μέσω της πληροφορικής, έρευνα γύρω από το ΑΙ. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο ΙΤΕ το οποίο έχει αρκετά έργα στον τομέα αυτό, στο ΕΚΕΤΑ,  στο Ινστιτούτο πληροφορικής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι, εκτός από τα Ινστιτούτα πληροφορικής, στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθούν Ινστιτούτα για το ΑΙ, όπως η Μονάδα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», η οποία αφορά έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους.

Διαπίστωσε ότι με όλους τους παραπάνω τρόπους θα ενισχυθεί ο τομέας του ΑΙ, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα ερευνητικά αποτελέσματα που θα προκύψουν και το ανθρώπινο δυναμικό που θα αναπτυχθεί, να ενσωματωθούν στη βιομηχανία και γενικότερα στη κοινωνία.

Τέλος, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε σχετικά ότι: «η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε η συνεργασία Ινστιτούτων, Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων και επιχειρήσεων να συμβάλει στην  εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».