array(3) {
 ["design"]=>
 string(7) "design2"
 ["link"]=>
 string(2) "97"
 ["back_text"]=>
 string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

3ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών ΙΤΕ

Παρασκευή 26 Απριλίου 19:00

H2B HUB, ΕΒΕΗ

Την προσεχή Παρασκευή 26 Απριλίου και ώρα 19.00, ξεκινά ο 3ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών (OPENSCIENCE) από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) σε συνεργασία με το H2B HUB του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (ΕΒΕΗ), στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος), με το θέμα:

«Διασφάλιση τροφής: Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ανθρωπότητα»

Τον νέο αυτόν κύκλο ανοίγει ο Δρ. Παναγιώτης Φ. Σαρρής, Επικεφαλής της ομάδας «Μικροβιολογίας και Μοριακών Αλληλεπιδράσεων Μικροβίου – Ξενιστή» του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιτ. Καθηγητής του Παν/μιου Exeter (UΚ).

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον σύγχρονο άνθρωπο του 21ου αιώνα είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού του πλανήτη (~9,5 δις έως το 2050), την ώρα που οι φυσικοί πόροι της γης μειώνονται δραματικά. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε απώλεια στην παραγωγή τροφίμων γίνεται εξαιρετικά σημαντική.

Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις εντατικές καλλιεργητικές τεχνικές, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την παγκόσμια Επισιτιστική Ασφάλεια, καθώς προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, όπως την εμφάνιση νέων παθογόνων των φυτών, τα οποία προκαλούν απώλειες που μπορεί να ξεπεράσουν το 50% της ετήσιας παραγωγής σημαντικών καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «επισιτιστική ασφάλεια υπάρχει όταν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν, ανά πάσα στιγμή, φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή που καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες και τις διατροφικές τους προτιμήσεις για μια δραστήρια και υγιεινή ζωή». Μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα, π.χ. η πανδημία της COVID-19 και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αποκάλυψαν την ευπάθεια των συστημάτων παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τον φόβο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς κυρίως με τη χρήση χημικών ουσιών που δεν είναι πάντοτε ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης νέων στρατηγικών αντιμετώπισης, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των απωλειών της παραγωγής από τα παθογόνα.

Η έρευνα στο εργαστήριο του καθ. Π. Σαρρή, εστιάζεται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών αλληλεπίδρασης φυτών-μικροβίων για την κατανόηση τόσο της μικροβιακής παθογένειας, όσο και της ενεργοποίησης της έμφυτης ανοσίας, σε ανθεκτικούς ξενιστές.

Ο Δρ. Παναγιώτης Φ. Σαρρής, θα απαντήσει ερωτήματα όπως:

 • Ποια η κατάσταση της παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας σήμερα;
 • Πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση;
 • Πώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί επηρεάζουν την Επισιτιστική Ασφάλεια του πλανήτη;
 • Μπορεί η επιστημονική κοινότητα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό; Ποια μέσα διαθέτει;
 • Ποια μέτρα χρειάζεται να ληφθούν στην Ε.Ε. και σε παγκόσμιο επίπεδο;
 • Πώς απειλεί η κλιματική αλλαγή την επισιτιστική ασφάλεια;

Όλες οι ομιλίες είναι ανοικτές στο κοινό.

Για την εγγραφή σας στην εκδήλωση παρακαλούμε ακολουθείτε τον σύνδεσμο: https://www.forth.gr/el/news/show/&tid=2512

Επικοινωνία με το H2B HUB:  2810333629, sportokalidis@ebeh.gr

 Λίγα λόγια για τον ερευνητή 

Ο κος Σαρρής κατάγεται από την Ιεράπετρα Λασιθίου. Έχει σπουδάσει “Μοριακή Βιοϊατρική” και είναι κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών τίτλων Ειδίκευσης: Κλινικής Χημείας & Μικροβιολογίας, καθώς και Μοριακής Βιοτεχνολογίας φυτών. Είναι επίσης κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη «Μικροβιολογία και Μοριακές αλληλεπιδράσεις Μικροβίου – Ξενιστή» από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Θέσεις:

 • Πανεπιστήμιο Κρήτης: Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Βιολογίας:2019-σήμερα.
 • ΙΤΕ – ΙΜΒΒ: Επικεφαλής της ομάδας «Μικροβιολογίας και Μοριακών Αλληλεπιδράσεων Μικροβίου – Ξενιστή»:2017-σήμερα.
 • University of Exeter: Καθηγητής, και -μετά τον επαναπατρισμό του- Επίτιμος Καθηγητής, στην Σχολή Επιστημών Ζωής:2015-σήμερα.

Θέσεις Ευθύνης:

 • Εκλεγμένο μέλος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) «Αγροτικής Παραγωγής, Διατροφής, Τροφίμων, Αγροβιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών» του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (2018-2021, ΦΕΚ:200/10.04).
 • Μέλος της Επιτροπής Ακαδημαϊκού Συντονισμού του Π.Π.Δ.Ε. της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 • Μέλος της συντακτικής ομάδας 5 επιστημονικών περιοδικών υψηλής απήχησης και μέλος των κριτικών επιτροπών σε ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών εκδοτικών οίκων.
 • Επιστημονικός υπεύθυνος και διαχειριστής 20 Εθνικών (GR) και Ευρωπαϊκών (UK & EU) ερευνητικών προγραμμάτων (ύψους >3,8 εκ ευρώ).
 • Εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκά Consortia (e.g. COST, κ.α.) σε θέματα που άπτονται των επιστημονικών του πεδίων για τον στρατηγικό σχεδιασμό του τομέα της Αγροδιατροφής της ΕΕ.

Ο κος Σαρρής έχει ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, (π.χ. Science, Cell, Nature, PNAS, PLoS, κ.α.), με περισσότερες από 2.920 αναφορές στο έργο του.  Έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε περισσότερα από 30 διεθνή και εθνικά συνέδρια σε αντικείμενα που άπτονται των επιστημονικών του πεδίων. Η εργασία του στο περιοδικό Cell (Sarris,et.al.2015, με συντελεστή επιρροής IF:66.850), ανακηρύχθηκε ως μία εκ των σημαντικότερων ανακαλύψεων στο πεδίο της Βιολογίας για το 2015 όπως αναφέρεται στο περιοδικό Science [Science 2016, Signalling, 9(409)].