array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ιδρύει Μονάδα Ρομποτικής, ενώ παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει διαγωνισμός για την αγορά νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις δομές του.

Αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ξεκινά το επόμενο διάστημα διαγωνισμός για την αγορά και την ανακατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου, ιδιόκτητου κτηρίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Στο νέο κτήριο του «Αθηνά» θα συστεγάζονται όλα τα Ινστιτούτα, η Μονάδα Ρομποτικής και το Κέντρο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ».

Υπενθυμίζεται, πως για το κτήριο που βρίσκεται σήμερα το Ερευνητικό Κέντρο, καταβάλλεται ενοίκιο.

Η συνολική επένδυση για την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών και την προμήθεια νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού και τεχνολογικού εξοπλισμού στο «Αθηνά» ανέρχεται περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Βασικές πηγές χρηματοδότησης είναι:

  • Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για 1) το κτηριακό έργο του «Αθηνά» αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα,  για 2) την δημιουργία του Κέντρου «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» το ποσό που καταβάλλεται από το Ταμείο  Ανάκαμψης ανέρχεται περίπου στα 19 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 3) για την Μονάδα Ρομποτικής περίπου στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επιπρόσθετα χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η   επιπλέον χρηματοδότηση 8,7 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του νέου κτηρίου.
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επίσης θα  χρηματοδοτήσει το κατασκευαστικό έργο, την προμήθεια εξοπλισμού και την  ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Η νέα Μονάδα Ρομποτικής του «ΑΘΗΝΆ» στοχεύει στην ανάπτυξη ρομποτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας. Θα εξειδικεύεται σε διάφορους θεματικούς τομείς αιχμής, όπως είναι η Ιατρική Ακριβείας, η αγροδιατροφή, τα drones και οι υπηρεσίες βιομηχανικής παραγωγής

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Με συγκεκριμένα έργα και δράσεις, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο κάνουμε πράξη την δέσμευσή μας να διαμορφώσουμε το περιβάλλον εκείνο ώστε τα λαμπρά μυαλά της Ελλάδας να ανθίσουν και να μεγαλουργήσουν στον τόπο μας. Η έρευνα και η καινοτομία είναι πολλαπλασιαστές αξίας στην οικονομία, με εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και ιδίως στις νέες και τους νέους επιστήμονες. Υπ’ αυτήν την έννοια, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι η πιο αποτελεσματική επένδυση σ’ ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Το νέο κτήριο και οι δομές εξειδίκευσης στην ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», προορίζονται για την ενίσχυση, υποστήριξη και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας. Ο στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε θέση πρωταγωνιστή στην έρευνα και την καινοτομία. Θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» κ. Γιάννης Εµίρης επεσήμανε πως:

«Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” είναι το μοναδικό Ερευνητικό Κέντρο στη χώρα με αποκλειστικό προσανατολισμό τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα εφαρμογών και μεταφοράς τεχνολογίας σε ποικίλους τομείς, όπως οι γλωσσικές τεχνολογίες, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ψηφιακός πολιτισμός και η κυβερνοασφάλεια. Διατηρώντας μια έντονη αναπτυξιακή δυναμική, το “Αθηνά” βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο νέων εξελίξεων με σημαντικότερες την ίδρυση της Μονάδας «Αρχιμήδης» στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους, και της Μονάδας Ρομποτικής, αμφότερες χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Οι νέες Μονάδες συμπληρώνουν πολύπλευρα τα πεδία όπου το “Αθηνά” ήδη πρωτοστατεί και ανοίγουν νέους ορίζοντες για δράσεις με αντίκτυπο στην κοινωνία, από την εξόρυξη γνώσης και τη λήψη αποφάσεων μέχρι τα αυτόνομα οχήματα, την ιατρική ρομποτική και την έξυπνη γεωργία. Η επέκταση των δραστηριοτήτων μας βασίζεται στο κτηριακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ και θα αναβαθμίσει τις υποδομές του “Αθηνά” στην Αθήνα, την Πάτρα και την Ξάνθη».

Πηγή:  εδώ