array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Παρουσίαση δράσης από τον ΑΝΥΠ Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης

Την παρουσίαση της Δράσης για την έρευνα στον αγροτοδιατροφικό τομέα της Κρήτης πραγματοποίησε ο Αν.Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης σε εκδήλωση που σχεδίασαν από κοινού το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης, με τη σύμπραξη του ΙΤΕ.
Στόχος της δράσης σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο «Έρευνα-Καινοτομία-Εκπαίδευση», τα οποία θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες τεχνικές στην  Κρήτη με την αξιοποίηση υποδομών του νησιού όπως κτίρια, εργαστήρια και καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας βρίσκεται στον πυρήνα της ανάπτυξης της χώρας.
«Και βέβαια εδώ η Κρήτη πρωταγωνιστεί. Η έρευνα διασχίζει οριζόντια όλους τους αναπτυξιακούς τομείς της χώρας. Και ουσιαστικά, με την γνώση που παράγεται και την καινοτομία που μπορεί να προκύψει, δημιουργείται προστιθέμενη αξία. Όλα αυτά λέμε ότι αποτελούν την βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την χώρα, αυτό που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα».
«Στην σημερινή παρουσίαση», τόνισε ο κ. Φωτάκης, «δίνεται το πρώτο απτό δείγμα για την ανάπτυξη πρότυπων καλλιεργειών με βάση την επιστημονική έρευνα. Σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, ξεκινά η δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης, που από κοινού σχεδίασαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΤΕΙ, με την σύμπραξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
Στόχος της δράσης είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής που θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες τεχνικές στην Κρήτη με βάση σημαντικές αναξιοποίητες υποδομές όπως κτήρια, εργαστήρια και καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις.
Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, της Σχολής Ασωμάτων Ρεθύμνου και μίας ακόμη δομής στην Ιεράπετρα.
Οι καλλιέργειες αυτές σχετίζονται με ερευνητικά έργα που αναλαμβάνουν οι φορείς της Κρήτης και στοχεύουν στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων, στον προσδιορισμό της προέλευσης των ελληνικών ποικιλιών αγροτικών προϊόντων και ουσιαστικά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων αυτών στοιχείων τα οποία μπορούν να προσθέσουν αξία στις διεθνείς αγορές.
Ο Αν. Υπουργός πρόσθεσε:
«Η δημόσια χρηματοδότηση για την Έρευνα έχει τα τελευταία τρία χρόνια υπερδιπλασιαστεί. Αυτό αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για την ανάπτυξη της χώρας, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης, που στον πυρήνα του βρίσκεται η Γνώση και η Καινοτομία που απορρέει από την επιστημονική Έρευνα.
Καθώς η ενίσχυση της Έρευνας έγινε σε μια περίοδο που η Κοινωνία εξέρχεται πληγωμένη, ωστόσο όρθια, από μια πολυετή κρίση, είναι καθήκον να καταγραφεί με τρόπο συγκεκριμένο το κοινωνικό αποτύπωμα της Έρευνας.
Στο καθήκον αυτό ανταποκρίνονται οι Εμβληματικές Δράσεις που έχουμε διαμορφώσει στον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ. Πρόκειται για οριζόντιες ερευνητικές δράσεις σε αναδυόμενους επιστημονικούς τομείς που υπό τον συντονισμό της Πολιτείας απαντούν σε καίρια κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.
Έτσι, η χώρα γίνεται έγκαιρα συνδιαμορφωτής κι όχι απλός ακολουθητής των εξελίξεων».
 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Μπάμπης Κασσίμης, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Νίκος Κατσαράκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Γιώργος Χουρδάκης ο οποίος δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα έργο που ξεκινά πιλοτικά από την Κρήτη, υλοποιείται από την ΓΓΕΤ και συντονίζεται από το ΤΕΙ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εφαρμογή του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως το Βόρειο Αιγαίο και την Μεσσηνία με σκοπό την ενσωμάτωση της Γνώσης και της Καινοτομίας που προκύπτει από την Έρευνα στην αγροδιατροφική παραγωγή. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει σε εμβληματικά προϊόντα της κρητικής παραγωγής όπως η ελαιουργία, η αμπελουργία, τα κηπευτικά και η κτηνοτροφία.
Πιο αναλυτικά, οι στόχοι της δράσης περιλαμβάνουν την ανάδειξη των δυνατοτήτων γηγενών ποικιλιών αλλά και πρότυπων τεχνικών αμπελοκαλλιέργειας, ώστε αυτά να αποτελέσουν καλές πρακτικές που θα υιοθετήσουν οι αμπελοοινικές επιχειρηματικές μονάδες.
Επιπλέον, με το έργο αυτό επιδιώκουμε την αύξηση της προστιθέμενης αξίας, της ασφάλειας και της ποιότητας των ελαιοκομικών προϊόντων και την διατήρηση εντόπιων ποικιλιών και άγριων συγγενών ειδών, που ανήκουν στα βασικά καλλιεργούμενα είδη κηπευτικών της Κρήτης. Από την άλλη, μετά και την πρόσφατη ψήφιση σχετικού νόμου,  διανοίγεται και ο δρόμος των διετών επαγγελματικών προγραμμάτων κατάρτισης που θέλουμε να τα δούμε να υλοποιούνται και η αρχή θα γίνει με την αξιοποίηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς».