H κοινή επιχείρηση (Joint undertaking) «Ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων» (“European High Performance Computing /EuroHPC”) στην πρώτη της φάση ιδρύθηκε το 2018 από τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1488 του Συμβουλίου της Ε. Ένωσης ενώ με την έναρξη της δεύτερης φάσης αποτελεί πλέον θεσμοθετημένη σύμπραξη σύμφωνα με τον Κανονισμό 2021/1173 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2021 («Σύσταση της κοινής επιχείρησης Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων»), ως οργανισμός της Ένωσης βάσει του άρθρου 187 της συνθήκης για χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2033.
Οι κύριες δραστηριότητες της σύμπραξης ομαδοποιούνται σε δυο πυλώνες:
Πυλώνας 1. Ανάπτυξη παγκοσμίου κλάσης υποδομής υπερυπολογιστών: Προκήρυξη, απόκτηση και λειτουργία στην ΕΕ τριών (3) pre-exascale υπερυπολογιστών και πέντε (5) petascale υπερυπολογιστών.
Πυλώνας 2. Πρόγραμμα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Περιλαμβάνει ανοιχτές προσκλίσεις για προτάσεις και βραβεία για την ανάπτυξη νέων τεχνικών, ανάπτυξη ικανοτήτων – δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού κ.α.
Η Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται από την ΓΓΕΚ, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος από την πρώτη, πιλοτική φάση της ΚΕ ΕΥΥΕ κατά την οποία συγχρηματοδότησε δράσεις Έρευνας & Ανάπτυξης του Πυλώνα 2.
Στη δεύτερη φάση της Κοινής Επιχείρησης η ΓΓΕΚ συμμετείχε στις προσκλήσεις του έτους 2022 της Κοινής Επιχείρησης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) για την χρηματοδότηση των ελληνικών φορέων που προκρίθηκαν μετά από τη διεθνή αξιολόγηση.
Στις προσκλήσεις του 2023 η ΓΓΕΚ δεν συμμετείχε λόγω έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων. Για το 2024 το πρόγραμμα εργασίας της ΚΕ ΕΥΥΕ περιλαμβάνει πλήθος προκηρύξεων κυρίως στον τομέα των εφαρμογών για υπερυπολογιστές.
Οι προκηρύξεις είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο : https://eurohpc-ju.europa.eu/research-innovation/ri-calls_en
Οι ενδιαφερόμενοι ελληνικοί φορείς δύνανται να συμμετάσχουν στις ανταγωνιστικές προκηρύξεις της Κοινής Επιχείρησης (Joint Undertaking) «Ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων» (“European High Performance Computing /EuroHPC”) του έτους 2024 χωρίς όμως να υπάρχει δέσμευση από πλευράς της ΓΓΕΚ για την συγχρηματοδότησή τους. Στην περίπτωση που επιλεγούν και εάν εν τω μεταξύ υπάρξει δυνατότητα εθνικής συμμετοχής στην χρηματοδότηση, θα κινηθούν από την ΓΓΕΚ οι απαραίτητες διαδικασίες για την συγχρηματοδότηση τους. Αν δεν υπάρξει δυνατότητα συγχρηματοδότησης οι φορείς θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα να καλύψουν την εθνική συμμετοχή με ίδιους πόρους.