array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Η Ε. Επιτροπή μέσω του  Ευρωπαϊκού Γραφείου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ/ΑΙ) καλεί όλους τους παρόχους μοντέλων ΤΝ γενικού σκοπού, καθώς και τις σχετικές εθνικές αρμόδιες αρχές, να συμμετάσχουν στην κατάρτιση των κωδίκων πρακτικής όπως ορίζονται στο άρθρο 56 του  Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1689 της 13ης Ιουνίου 2024 για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η βιομηχανία, η ακαδημαϊκή κοινότητα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να  συμμετάσχουν στη διαδικασία ως μέλη ή/και  να ορισθούν   πρόεδροι/αντιπρόεδροι  των τεσσάρων ομάδων εργασίας της ολομέλειας που θα συγκροτηθούν για αυτό το σκοπό.

Τα μέλη των ομάδων  εργασίας[1] θα εργαστούν συστηματικά ώστε να μπορέσουν, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του AI Act, να παρουσιάσουν τον Απρίλιο του 2025 τον πρώτο κώδικα πρακτικής ΤΝ (ΑΙ Code of Practice). Το πρώτο Kick off meeting αναμένεται το Σεπτέμβριο 2024.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος είναι η Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 και ώρα 18:00 CET

Παράλληλα, με στόχο την συλλογή απόψεων και πληροφοριών  από όλα τα εμπλεκόμενα/ενδιαφερόμενα μέρη ανακοινώθηκε η έναρξη Διαβούλευσης – multistakeholder consultation με καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων την 10η Σεπτεμβρίου 2024.  Σημειώνεται ότι η διαβούλευση αποτελείται από στοχευμένες ερωτήσεις και παράλληλα επιτρέπει την υποβολή πρόσθετου υλικού σχετικά με την κατάρτιση των κωδίκων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην οποία είναι διαθέσιμη και η σχετική αίτηση  για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την συμμετοχή στις ομάδες εργασίας, καθώς και πρόσθετες πληροφορίες για την συμπλήρωση της αίτησης, περιλαμβανομένων των κανόνων επιλεξιμότητας και διαδικασία επιλογής.  Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση με την προσωπική σας ιδιότητα ή ως εκπρόσωπος του οργανισμού σας.

[1] Η ολομέλεια θα αποτελείται από τις εξής ομάδες εργασίας:

-WG1: Transparency and copy-right-related rules

-WG2:Risk identification and assessment measures

-WG3: Risk mitigation measures

-WG4: internal risk management and governance for general purpose AL providers.