array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

To 2o Εργαστήριο για τους Εταίρους (Stakeholder’s Workshop)  του ARCHE (Alliance for Research on Cultural Heritage in Europe), που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Εθνικού Συμβουλίου για την Έρευνα της Ιταλίας, θα λάβει χώρα στις 25 Σεπτεμβρίου στη Φλωρεντία στο Κέντρο Καινοτομίας του Ιδρύματος του Συμβουλίου Έρευνας. Το εργαστήριο αυτό θα λειτουργήσει σαν μια πλατφόρμα για να παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω από την Στρατηγική Ατζέντα για την Έρευνα και Καινοτομία (SRIA). Συνεπώς, αποτελεί ένα σημαντικό σημείο-σταθμό για το ΑRCHE και την μελλοντική Ευρωπαϊκή Σύμπραξη γύρω από την Ανθεκτική Πολιτιστική Κληρονομιά που αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Η Στρατηγική Ατζέντα είναι το αποτέλεσμα ευρείας συνεργασίας ανάμεσα στους  Ευρωπαϊκούς φορείς της Κοινοπραξίας του ARCHE, που παρουσιάζει συνοπτικά στρατηγικές ερευνητικές προτεραιότητες, που θα λειτουργήσουν ως πυξίδα για τις μελλοντικές κοινές δραστηριότητες της Σύμπραξης για την Ανθεκτική Πολιτιστική Κληρονομιά. Αυτές θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανθεκτικότητας σε σχέση με την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι συμμετέχοντες και οι εταίροι στο εργαστήριο της Φλωρεντίας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά και να συζητήσουν για τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας διαμόρφωσης της Στρατηγικής Ατζέντας. Η ανατροφοδότηση από την κοινότητα των εταίρων θα είναι σημαντική για την τελική διαμόρφωση της Ατζέντας, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές οπτικές και προτεραιότητες της κοινότητας για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και των σχετικών πεδίων.

Επιπλέον, το εργαστήριο θα σημάνει την έναρξη μιας εκτεταμένης φάσης διαβούλευσης που θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο του 2024, μέσα από  ερωτηματολόγιο που θα είναι διαθέσιμο από την πύλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα συλλέξει στοιχεία από την ευρύτερη κοινότητα γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των Κρατών Μελών και Συνεργαζόμενων Κρατών, δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, ειδικών και πολιτών από  πολλαπλούς τομείς.

Μετά το εργαστήριο, οι εταίροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συζητήσεις μέσα από το Φόρουμ για την Έρευνα για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για μια διαδραστική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο εύρεσης εταίρων και σαν χώρος συν-σχεδιασμού κατά τη διάρκεια ζωής του ARCHE και της Σύμπραξης για την Πολιτιστική Κληρονομιά, όπου οι χρήστες θα μπορούν απευθείας να συμβουλεύονται τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της διαδικασίας διαμόρφωσης της SRIA και να στέλνουν ανατροφοδότηση. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι ελεύθερη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι χρήστες το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εγγραφούν στην ιστοσελίδα του Φόρουμ.

Το εργαστήριο στη Φλωρεντία δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης  διά ζώσης και διαδικτυακά, προσφέροντας ευελιξία  στους εταίρους να συμμετάσχουν ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη διαθεσιμότητά τους. Η εγγραφή είναι ανοιχτή μέχρι τις 8.9.2024 και μπορεί να γίνει εδώ. Για όσους ενδιαφέρονται για διά ζώσης συμμετοχή συνιστάται η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη εγγραφή εξαιτίας της περιορισμένης χωρητικότητας.

Προσβλέπουμε στη συμμετοχή σας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της έρευνας και της καινοτομίας στην πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη και πέραν αυτής!

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τους:

Vania Virgili (CNR ISPC), SRIA Work Package Leader

Email: vania.virgili@cnr.it

Alexandre Caussé (Fondation des Sciences du Patrimoine), ARCHE Project Coordinator

Email: alexandre.causse@sciences-patrimoine.org