Η Ελλάδα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Chips Joint Undertaking (JU) εκπροσωπούμενη από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ). Η ΓΓΕΚ, ως Εθνική Αρχή Χρηματοδότησης, υποστηρίζει την τρέχουσα πρόσκληση για υποβολή προτάσεων Non Initiative (ECS) – 2025 με € 6 εκ., τα οποία θα διατεθούν στους ελληνικούς φορείς των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας ευρωπαϊκής αξιολόγησης και έγκρισης από τα όργανα του Chips JU.
Κατά την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο υποβολής προτάσεων (σε επίπεδο περιγράμματος πρότασης – project outline). Η προθεσμία για το δεύτερο στάδιο υποβολής της ολοκληρωμένης πρότασης είναι 17 Σεπτεμβρίου 2025 (πιο αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο:
https://www.chips-ju.europa.eu/CallsByCategory/?cname=920810001) .
Επιλεξιμότητα εταίρου ή έργου
α) Δικαιούχοι
Η ΓΓΕΚ δύναται να υποστηρίξει όλους τους νομικούς φορείς, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα (όχι φυσικά πρόσωπα), και συγκεκριμένα:
- Οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσης (π.χ. Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ή Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα).
- Επιχειρήσεις (μονάδες του ιδιωτικού και/ή δημόσιου τομέα, ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή μεγέθους, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα).
- Άλλους φορείς, οι οποίοι θα θεωρηθούν ως οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσης ή επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.
Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα, οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων επίσης δεν είναι επιλέξιμες:
- «Επιχείρηση σε δυσκολία» (σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014).
- Επιχείρηση που υπόκειται σε εκκρεμή εντολή ανάκτησης λόγω προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής που κρίνει ότι η ενίσχυση είναι παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.
β) Νομικές, διοικητικές και χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις
Επιλέξιμες δραστηριότητες:
- Όλες οι χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες πρέπει να είναι συμβατές με τη Νέα Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)
- Για τους συμμετέχοντες της κατηγορίας (β), το κύριο μέρος του έργου πρέπει να εμπίπτει στις κατηγορίες βιομηχανικής έρευνας, πειραματικής ανάπτυξης ή μελετών σκοπιμότητας (σύμφωνα με το άρθρο 25 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014). Για ΜΜΕ, μπορεί επίσης να δοθεί χρηματοδότηση για δραστηριότητες καινοτομίας (άρθρο 28 του ίδιου Κανονισμού).
γ) Δομή κοινοπραξίας
Δεν υφίστανται περιορισμοί.
δ) Άλλες προϋποθέσεις
Όλες οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα στοιχεία και τα σχετικά έγγραφα που επιτρέπουν στις υπηρεσίες να αξιολογήσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, και ιδίως εκείνα που σχετίζονται με το Άρθρο 2 του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία (GBER), Κανονισμός 651/2014, για επιχειρήσεις σε δυσκολία και για το μέγεθος των επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις (ως επιχειρηματικοί εταίροι στο έργο) πρέπει να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον δυνητικό βιομηχανικό και εμπορικό αντίκτυπο του έργου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και να τεκμηριώνουν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου.
Μετά την τελική έγκριση του καταλόγου δικαιούχων από το CHIPS JU, θα δημοσιευθεί εθνική πρόσκληση από τη ΓΓΕΚ. Σε εθνικό επίπεδο, διενεργείται μόνο νομικός και χρηματοοικονομικός έλεγχος επιλεξιμότητας και όχι πλήρης επιστημονική αξιολόγηση.
Επιλεξιμότητα δαπανών και χρηματοδότησης
α) Χρηματοδότηση
- Διπλή χρηματοδότηση: Το έργο που υποβάλλεται για χρηματοδότηση δεν πρέπει να έχει ήδη λάβει δημόσια χρηματοδότηση, ούτε να είναι επικαλυπτόμενο ή πανομοιότυπο με άλλα έργα ή τμήματα έργων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί.
- Πηγή συγχρηματοδότησης: Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς – ΕΣΠΑ 2021-2027.
β) Ποσοστά εθνικής δημόσιας χρηματοδότησης
Η εθνική χρηματοδότηση για δημόσιους Ερευνητικούς Οργανισμούς και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα δύναται να φτάσει το 100% των επιλέξιμων δαπανών, αφαιρούμενης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το Chips JU.
Η ένταση χρηματοδότησης για ιδιωτικούς φορείς/επιχειρήσεις αναλύεται συνοπτικά ως εξής: α) 50% του επιλέξιμου κόστους για βιομηχανική έρευνα, β) 25% του επιλέξιμου κόστους για πειραματική ανάπτυξη, γ) 50% του επιλέξιμου κόστους για μελέτες σκοπιμότητας.
Η ένταση χρηματοδότησης για βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη δύναται να αυξηθεί έως το μέγιστο 80% του επιλέξιμου κόστους ως εξής:
- Κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) για επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους και κατά 20 π.μ. για μικρές επιχειρήσεις.
- Κατά 15 π.μ. εφόσον πληρείται τουλάχιστον μια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
(α) Η πρόταση αφορά συνεργασία:
- μεταξύ επιχειρήσεων εκ των οποίων τουλάχιστον μια είναι μικρομεσαία ή διενεργείται σε τουλάχιστον δύο κράτη –μέλη (κ-μ) της Ε.Ε. ή σε ένα κ-μ και ένα Συμβαλλόμενο Μέρος της Συμφωνίας ΕΟΧ και καμία εκ των μεμονωμένων επιχειρήσεων δεν αναλαμβάνει άνω του 70% του επιλέξιμου κόστους, ή
- μεταξύ μιας επιχείρησης και τους ή περισσότερων ερευνητικών οργανισμών, με τους τελευταίους να αναλαμβάνει τουλάχιστον 10% του επιλέξιμου κόστους με το δικαίωμα να δημοσιεύσουν τα δικά τους ερευνητικά αποτελέσματα.
(β) Τα αποτελέσματα του έργου θα διαχυθούν ευρέως μέσω δημοσιεύσεων, συνεδρίων, αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης ή ελεύθερου λογισμικού.
(γ) ο δικαιούχος δεσμεύεται να διαθέτει εγκαίρως άδειες χρήσης για τα ερευνητικά αποτελέσματα έργων ενισχυόμενης έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία προστατεύονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, σε τιμή αγοράς και σε μη αποκλειστική και χωρίς διακρίσεις βάση, προς χρήση από ενδιαφερόμενα μέρη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο
(δ) το έργο έρευνας και ανάπτυξης πραγματοποιείται σε ενισχυόμενη περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 107(3α) της Συνθήκης
- κατά 5 π.μ. εφόσον το έργο έρευνας και ανάπτυξης πραγματοποιείται σε ενισχυόμενη περιοχή που πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 107(3α) της Συνθήκης
- κατά 25 π.μ. εφόσον το έργο έρευνας και ανάπτυξης:
(α) έχει επιλεγεί από κράτος μέλος κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης για να αποτελέσει μέρος ενός έργου που έχει σχεδιαστεί από κοινού από τουλάχιστον τρία κράτη μέλη ή συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας για τον ΕΟΧ· και
(β) περιλαμβάνει αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη ή συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας για τον ΕΟΧ, όταν ο δικαιούχος είναι ΜΜΕ, ή σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη ή συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας για τον ΕΟΧ, όταν ο δικαιούχος είναι μεγάλη επιχείρηση· και
(γ) εφόσον πληρούται τουλάχιστον μία από τις δύο ακόλουθες προϋποθέσεις:
- τα αποτελέσματα του έργου έρευνας και ανάπτυξης διαδίδονται ευρέως σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη ή συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας για τον ΕΟΧ, μέσω συνεδρίων, δημοσιεύσεων, αποθετηρίων ανοικτής πρόσβασης ή δωρεάν/ανοικτού λογισμικού· ή
- ο δικαιούχος δεσμεύεται να διαθέτει εγκαίρως άδειες χρήσης για τα ερευνητικά αποτελέσματα έργων ενισχυόμενης έρευνας και ανάπτυξης, τα οποία προστατεύονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, σε τιμή αγοράς και σε μη αποκλειστική και χωρίς διακρίσεις βάση, προς χρήση από ενδιαφερόμενα μέρη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Η ένταση χρηματοδότησης για μελέτες σκοπιμότητας δύναται να αυξηθεί κατά 10 π.μ. για μεσαίες και 20 π.μ. για μικρές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, τα μέγιστα ποσοστά (%) χρηματοδότησης είναι ως εξής (Αρ. 25 και αρ. 28, παρ. 5,6,7 του Καν. (ΕΕ) 651/2014, όπως τροποποιήθηκε με τους Κανονισμούς (ΕΕ) 2023/1315 και 2023/1315 και ισχύει):
Μεγάλες Επιχειρήσεις | Μεσαίες Επιχειρήσεις | Μικρές Επιχειρήσεις | Πανεπιστήμια, δημόσιοι ερευνητικοί οργανισμοί | |
Έρευνα & καινοτομία | 25-50% (-JU%) | 35-60% (-JU%) | 45-70% (-JU%) | 100% (-JU%) |
Καινοτομία | 50-75% (-JU%) | 60-80% (-JU%) | 70-80% (-JU%) | 100% (-JU%) |