Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) ανακοίνωσε στις 14 Ιουλίου 2025, την πρώτη ομάδα ερευνητών που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης Proof of Concept Grant 2025. Σε αυτόν τον αρχικό γύρο της πρόσκλησης του 2025, 150 έργα θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε επιχορήγηση έχει αξία 150.000 ευρώ και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους δικαιούχους του ERC να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των αποτελεσμάτων της πρωτοποριακής έρευνάς τους και των πρώιμων σταδίων της εμπορευματοποίησης ή της κοινωνικής εφαρμογής της. Το πρόγραμμα επιχορηγήσεων αποτελεί μέρος του «Ορίζοντα Ευρώπη», του προγράμματος πλαισίου για την Έρευνα και Καινοτομία της ΕΕ.
Στη λίστα των ερευνητών των οποίων η πρόταση έλαβε ERC Proof of Concept Grant συγκαταλέγονται δύο Έλληνες ερευνητές: ο κ. Γιώργος Κόλλιας (Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) με την εταιρεία Inolysis, και ο κ. Μιχάλης Βασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Περισσότερα για τα αποτελέσματα της πρόσκλησης και τη πλήρη λίστα των επιλεχθέντων προτάσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.
Το πρόγραμμα εργασίας 2025 του ERC περιλαμβάνει δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για επιχορηγήσεις Proof of Concept, με συνολικό προϋπολογισμό 45 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό μόνο σε ερευνητές που κατέχουν ή έχουν λάβει στο παρελθόν επιχορηγήσεις αιχμής από το ERC. Αυτές οι συμπληρωματικές επιχορηγήσεις βοηθούν στη διερεύνηση του εμπορικού ή κοινωνικού δυναμικού των ευρημάτων που κατέληξαν οι ερευνητές μέσω των έργων του ERC. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις ιδέες που χρηματοδοτούνται από το ERC να προχωρήσουν στην πορεία από την πρωτοποριακή έρευνα προς την καινοτομία.
Ο επόμενος γύρος χρηματοδότησης ERC Proof of Concept είναι πλέον ανοιχτός για αιτήσεις, με προθεσμία την 18η Σεπτεμβρίου 2025.