array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Γενικές Πληροφορίες

Η πρωτοβουλία PRIMA «Εταιρική Σχέση για την Έρευνα και την Καινοτομία στην περιοχή της Μεσογείου» (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area)» έχει ως γενικό στόχο την ενίσχυση ικανοτήτων Ε&Κ και την ανάπτυξη γνώσεων και κοινών καινοτόμων λύσεων για τα συστήματα παροχής και διαχείρισης νερού και για τα αγρο-διατροφικά συστήματα, ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά ως προς το κόστος και πιο βιώσιμα από περιβαλλοντική και κοινωνική άποψη. Η πρωτοβουλία PRIMA (http://www.prima-med.org) υλοποιείται μέσω ειδικού προγράμματος δεκαετούς διάρκειας (2018-2028) και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε. Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία, «Ορίζοντας 2020», και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο PRIMA.

Η παρούσα Δράση αφορά αποκλειστικά στη χρηματοδότηση ελληνικών φορέων που συμμετέχουν σε έργα της Ενότητας 2 τα οποία επιλέγονται κατόπιν διακρατικών, ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που διοργανώνονται από το Ίδρυμα PRIMA και χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους.  των συμμετεχόντων στο PRIMA κρατών. Πρόκειται για Δράση εθνικής εμβέλειας που απευθύνεται σε δικαιούχους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Αφορά κατά κύριο λόγο στην παροχή επιχορήγησης για την υλοποίηση έργων έρευνας και ανάπτυξης.

Η Δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και στην επικέντρωση προσπαθειών και πόρων σε θεματικά πεδία, υψηλής προτεραιότητας για τη χώρα όπως είναι η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, η προσαρμογή των γεωργικών συστημάτων στις περιβαλλοντικές και οικονομικές πιέσεις και η συμβολή του τομέα των τροφίμων (μεσογειακή διατροφή) στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για τη συμμετοχή της χώρας στο Κοινό Πρόγραμμα PRIMA κατά τη δεκαετία 2018-2028, ανέρχεται στο ποσό των 10 εκ.€ και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο (εθνικοί πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων –ΠΔΕ).

Στα σχετικά αρχεία μπορείτε να δείτε
1.    την Γενική πρόσκληση της Δράσης (Οδηγός Εφαρμογής) στην οποία περιγράφονται αναλυτικά, οι διαδικασίες υποβολής και έγκρισης σε εθνικό επίπεδο, οι επιλέξιμες δαπάνες, το χρηματοδοτικό σχήμα, ο τρόπος καταβολής της δημόσιας δαπάνης, η διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης της υλοποίησης των ερευνητικών έργων, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι λοιποί όροι της Δράσης.
2.     την Ειδική πρόσκληση (Εθνικοί Κανόνες Συμμετοχής) 2018 στην οποία προσδιορίζονται επιμέρους όροι της πρόσκλησης του Ετήσιου Προγράμματος Εργασίας 2018 του PRIMA, όπως οι θεματικές περιοχές στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν ελληνικοί φορείς, το ύψος της χρηματοδότησης που διατίθεται από ελληνικής πλευράς για τη χρηματοδότηση προτάσεων και λοιποί ειδικοί όροι επιλεξιμότητας.

Επισημαίνεται ότι, η Γενική πρόσκληση της Δράσης (Οδηγός Εφαρμογής) αφορά την συνολική διάρκεια της Δράσης (2018-2028), ενώ η Ειδική πρόσκληση (Εθνικοί Κανόνες Συμμετοχής) 2018 αφορά τους δυνητικούς δικαιούχους που έχουν επιτυχώς συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης (Α’ Φάση) της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την Ενότητα 2 του προγράμματος PRIMA.

Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Έ&Τ (ΓΓΕΤ), Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας, Τμήμα Α’ Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στα ακόλουθα στελέχη της ΓΓΕΤ:

-Δρ. Κόνιαρης Μάριος, τηλ: 210 7458094, e-mail: m.koniaris[at]gsrt.gr

-κα Δημητροπούλου Σοφία, τηλ: 210 7458187, e-mail: s.dimitropoulou[at]gsrt.gr