Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοινώνει, το έγγραφο εργασίας της Ε. Επιτροπής με τίτλο «Ορίζοντας 2020 πρόγραμμα εργασίας 2018-2020 – συνολικό έγγραφο στρατηγικής προγράμματος/Horizon 2020 work programme 2018-2020- Strategic Programme Overarching Document», το οποίο αφορά το πολιτικό πλαίσιο-στρατηγικές κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες για το συνολικό πρόγραμμα εργασιών του Ορίζοντα2020-Η2020, καθώς και τα προγράμματα εργασίας των επιμέρους θεματικών προγραμμάτων-περιοχών του Η2020. Πρόκειται για έγγραφο εργασίας που δεν έχει εγκριθεί επισήμως από την Ε. Επιτροπή και το περιεχόμενό του δεν προδικάζει με κανένα τρόπο την τελική απόφασή της, παρόλα αυτά, τα κείμενα-έγγραφα εργασίας αυτά, συνήθως εγκρίνονται με ελάχιστες αλλαγές οι οποίες δεν επηρεάζουν την βασική στρατηγική.
Σημειώνεται ότι η έγκριση και δημοσίευση, από την Ε. Επιτροπή, του εγγράφου στρατηγικής αναμένεται τον Οκτώβριο του 2017.
Το ανωτέρω αναφερόμενο στρατηγικό έγγραφο εργασίας αναδεικνύει τις εξής πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την περίοδο 2018-2020 του προγράμματος Η2020:
I. Aύξηση των επενδύσεων Ε&Κ που συνδέονται με την βιώσιμη ανάπτυξη και το κλίμα
ΙΙ. Ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης σε όλες τις βιομηχανικές τεχνολογίες και κοινωνικές προκλήσεις
III. Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας Ε&Κ
IV. Κοινωνική ανθεκτικότητα
V. Δημιουργία αγοράς καινοτομίας
Οι ανωτέρω στρατηγικές κατευθύνσεις εξειδικεύονται στις εξής τέσσερεις προτεραιότητες :
1η Προτεραιότητα: Η οικοδόμηση ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανθεκτικού στην κλιματική αλλαγή.
2η Προτεραιότητα: Ψηφιοποίηση και μετατροπή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των υπηρεσιών τις τελευταίες δεκαετίες
3η Προτεραιότητα: Σύνδεση οικονομικού και περιβαλλοντικού οφέλους – η κυκλική Οικονομία
4η Προτεραιότητα: Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Ένωσης Ασφαλείας
Η υλοποίηση των ανωτέρω προτεραιοτήτων θα γίνει μέσω των προκηρύξεων των προγραμμάτων εργασίας 2018-2020 του 2ου (βιομηχανική υπεροχή) και 3ου πυλώνα (κοινωνικές προκλήσεις) του Η2020, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν, εν πολλοίς, και τις τάσεις-βάση του προσεχούς 9ου Προγράμματος Πλαισίου.
Ειδικότερα, η υλοποίηση των προτεραιοτήτων θα γίνει μέσω των εξής προγραμμάτων εργασιών του Η2020:
- 2ος πυλώνας –Βιομηχανική υπεροχή
LEIT-ICT: Υπεροχή στις βασικές και βιομηχανικές Τεχνολογίες – Τεχνολογίες Επικοινωνιών Πληροφοριών / Leadership in Enabling and Industrial Technologies- Information Communication Technologies
LEIT-NMBP: Υπεροχή στις βασικές και βιομηχανικές Τεχνολογίες -Νανοτεχνολογίες, Προηγμένα Υλικά, Βιοτεχνολογία και Προηγμένη Παραγωγή και Επεξεργασία (NMBP)/Leadership in Enabling and Industrial Technologies- Nanotechnologies, Advanced Materials, Biotechnology and Advanced Manufacturing and Processing (NMBP)
LEIT-Space: Υπεροχή στις βασικές και βιομηχανικές Τεχνολογίες –Διάστημα/ Leadership in Enabling and Industrial Technologies- Space
- 3ος πυλώνας – Κοινωνικές προκλήσεις
ΚΠ1:Υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευεξία,
ΚΠ2: Επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία και δασοκομία, έρευνα στον τομέα της θάλασσας, της ναυτιλίας, και των εσωτερικών υδάτων, και βιοοικονομία
ΚΠ3: Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια
ΚΠ4: Έξυπνες, οικολογικές και ενοποιημένες μεταφορές
ΚΠ5: Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες
ΚΠ6:Η Ευρώπη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο – πολυδεκτικές, καινοτόμες και στοχαστικές κοινωνίες
ΚΠ7: Ασφαλείς κοινωνίες – Προάσπιση της ελευθερίας και εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης και των πολιτών της.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Ε. Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει τα έγγραφα «scoping papers»[1] των προγραμμάτων εργασίας 2018-2020 και για τους τρείς πυλώνες του Ορίζοντα2020, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αντιστοιχούν περισσότερα του ενός «scoping papers» ανά θεματικό πρόγραμμα.
Τυχόν παρατηρήσεις και σχόλια μπορούν να διαβιβαστούν/αποσταλούν στην:
Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας-ΓΓΕΤ
Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας/Τμήμα Ε.Ένωσης
κα Μαρία Κουτροκόη
Τηλ. 210 7458 101, e-mail:mkoutr@gsrt.gr
Στα σχετικά αρχεία που ακολουθούν, μπορείτε να δείτε τα Scoping papers (sp) ανά πυλώνα και θεματικό πρόγραμμα-περιοχή του Η2020.
[1] Τα «scoping papers» αποτελούν το πλαίσιο-βάση των προγραμμάτων εργασίας 2018-2020 ανά θεματικό πρόγραμμα του H2020 και εξειδικεύουν την υλοποίηση των τεσσάρων αναφερομένων ανωτέρω προτεραιοτήτων του Η2020.