array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

1. Γενικές Πληροφορίες

To Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας το οποίο ιδρύθηκε με τον Ν. 4429/2016 έχει ως σκοπό του την προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας μέσω της χρηματοδότησης ερευνητικών έργων και ερευνητικού εξοπλισμού και της χορήγησης υποτροφιών στις ακόλουθες Επιστημονικές Περιοχές: ΕΠ1. Φυσικές Επιστήμες, ΕΠ2. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας, ΕΠ3. Επιστήμες Ζωής (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας), ΕΠ4. Γεωπονικές Επιστήμες – Τρόφιμα, ΕΠ5. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας, ΕΠ6. Κοινωνικές Επιστήμες, ΕΠ7. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες, ΕΠ8. Περιβάλλον και Ενέργεια, ΕΠ9. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 Ν. 4429/2016 η αξιολόγηση των προτάσεων των υποψηφίων δικαιούχων διενεργείται από επιτροπή αξιολογητών, η οποία μπορεί να υποβοηθείται στο έργο της από έναν ή περισσότερους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Ακολούθως, τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων δικαιούχων κατά της απόφασης αξιολόγησης υποβάλλονται ενώπιον τριμελούς επιτροπής ενστάσεων.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 11 Ν. 4429/2016, για την αξιολόγηση των προτάσεων, την εξέταση των ενστάσεων και την πιστοποίηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων δημιουργείται Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών Εμπειρογνωμόνων του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, επιστημόνων εγνωσμένου κύρους, από το οποίο θα προέρχονται οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, τα μέλη των επιτροπών εμπειρογνωμόνων και ενστάσεων και οι πιστοποιητές φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των χρηματοδοτούμενων έργων. Ο καθορισμός των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων και η πιστοποίηση των μελών του Μητρώου πραγματοποιείται από πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από τρία μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και δύο μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.