array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας στην «Ημερίδα για τα 20 χρόνια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA) για τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ερευνητών»

Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας

στην

«Ημερίδα για τα 20 χρόνια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA) για τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ερευνητών»

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Μ. Κυπριανίδου, απηύθυνε Χαιρετισμό στην “Ημερίδα για τα 20 χρόνια του Eυρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA) για τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των ερευνητών” που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 14/03/2017 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), και διοργανώθηκε από το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε τη μεγάλη σημασία του προγράμματος, το οποίο τα 20 τελευταία χρόνια υποστήριξε 100,000 ερευνητές μεταμορφώνοντας το ευρωπαϊκό ερευνητικό τοπίο, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και ερευνητικών ομάδων και δημιουργώντας προστιθέμενη αξία μέσω του brain circulation στην Ευρώπη. Ανέφερε επίσης ότι το πρόγραμμα ήταν και είναι πάντα εξαιρετικά ελκυστικό για τους Έλληνες ερευνητές και ότι παρά τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό η θέση της Ελλάδος στον Ορίζοντα 2020 σε σχέση με το 7ο ΠΠ παραμένει σταθερή ως προς τη χρηματοδότηση. Πολλοί πραγματικά άριστοι Έλληνες ερευνητές ξεκίνησαν την καριέρα τους από τις υποτροφίες Marie Curie, ενώ παράλληλα οι ερευνητικοί φορείς και τα ελληνικά πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πολύ αξιόλογους νέους επιστήμονες από το εξωτερικό και να κτίσουν γερές και εξαιρετικά δημιουργικές σχέσεις συνεργασίας.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας έκανε μια σύντομη παρουσίαση των πρωτοβουλιών και δράσεων που υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης των ερευνητών και την αντιμετώπιση του φαινομένου brain drain που απειλεί όλο το οικοσύστημα της γνώσης στη χώρα μας και τον ευρωπαϊκό νότο γενικότερα.  Τόνισε ότι η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), και οι πρώτες προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν από τη ΓΓΕΤ για την ενίσχυση διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Με μοναδικό κριτήριο επιλογής την αριστεία, οι δύο αυτές προκηρύξεις θα δώσουν την δυνατότητα σε νέους ερευνητές να υλοποιήσουν υψηλής ποιότητας έρευνα και να γίνουν ανταγωνιστικοί, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να διεκδικήσουν με επιτυχία χρηματοδότηση από τον Ορίζοντα 2020.