Η Έρευνα σε διπλή διαβούλευση (Ενημέρωση στις 27/1/2012)
Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοινώνουν την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για: 1) το Σχέδιο Νόμου που έχει καταρτιστεί για την ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), και 2) την «Πρόταση Αναδιάρθρωσης του Ερευνητικού Ιστού» και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Όραμα της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί η ανάδειξη της Έρευνας σε πεδίο προώθησης της Επιστήμης, σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας, και σε κινητήριο δύναμη αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της. Η καθοριστική για το μέλλον της χώρας αναδιάρθρωση του αναπτυξιακού μοντέλου της απαιτεί έμφαση στην Παιδεία, την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία. Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια σύγχρονη «Οικονομία της Γνώσης», η οποία θα βασίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και γνωστικής αξίας είναι η διέξοδος από την κρίση.
Η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου θεσμικού πλαισίου ξεκίνησε από το 2010 με σειρά συζητήσεων και συναντήσεων (ανοικτή διαβούλευση, ενημερωτικές ημερίδες) καθώς και μελέτη και επεξεργασία βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκής και διεθνούς εμπειρίας. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, κατέληξε στο προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2012. To σχετικό κείμενο καθώς επίσης και υποστηρικτικό υλικό βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.
Παράλληλα, αποτελεί επιτακτική και αδιαμφισβήτητη ανάγκη η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της δομής των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων. Η σχετική πρόταση Αναδιάρθρωσης του Ερευνητικού Ιστού της Χώρας (καθώς και το σχετικό υποστηρικτικό υλικό) κατατίθεται επίσης για Διαβούλευση στο www.opengov.gr και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2012. Στόχοι της πρότασης είναι:
- Η συγκέντρωση της αναγκαίας κρίσιμης μάζας σε συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς
- Η λειτουργική ενοποίηση των ερευνητικών ινστιτούτων με θεματική συνάφεια
- Οι οικονομίες κλίμακας ως προς το πλήθος και τη διαχείριση των ινστιτούτων.