array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Παρουσίαση των Προκηρύξεων του 7ου Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ, για την περίοδο 2011 -2012. Τονωτική ένεση 7 δισ. ευρώ – Οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ /7ο ΠΠ , είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας με προϋπολογισμό 53δισ.€ για την περίοδο 2007 -2013 και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης και χρηματοδότησης της έρευνας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω του 7ου ΠΠ και της χρηματοδότησης της έρευνας η οποία είναι μέρος του «τρίγωνου της γνώσης», μαζί με την εκπαίδευση και την καινοτομία, η ΕΕ προσδοκά ότι θα παραχθεί νέα γνώση, καθώς και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η αξιοποίηση αυτών σε βιομηχανική κλίμακα αναμένεται να οδηγήσει στη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με παράλληλη αύξηση του ΑΕΠ.
Στις 19 Ιουλίου 2011, σε εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε, από τον επικεφαλής της, Π. Καρβούνη, και τον Θ. Παπάζογλου, εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας, ότι η ΕΕ θα προχωρήσει, εντός του Ιουλίου και στους αμέσως προσεχείς μήνες του 2011, σειρά Προκηρύξεων/Προσκλήσεων Υποβολής προτάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 7 δισ. €. Οι Προκηρύξεις αυτές θα αφορούν Υποπρογράμματα/Θεματικές ενότητες του 7ου ΠΠ, όπως το Περιβάλλον, τις Νανοτεχνολογίες, το Πρόγραμμα για Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφοριών/ICT, τις Μεταφορές τις ΜμΕ/Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, κ.λπ.
Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης, τόνισε ότι στους στόχους της ΓΓΕΤ είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στις αναμενόμενες Προκηρύξεις της περιόδου 2011-12-13 του 7ου ΠΠ.  Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία επικεντρώνει την υποστήριξη της, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή των ελληνικών φορέων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου τους στην διαχείριση και υλοποίηση των έργων του 7ου ΠΠ.
Η ενίσχυση της συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ελληνικών φορέων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον με έργα έρευνας τούς επιτρέπει να συμβάλουν στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων, ενώ παράλληλα επιφέρει άμεσα οφέλη, όπως την παραγωγή νέας γνώσης και καινοτόμων αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη διασφάλιση της απασχόλησης/και παραμονής, των νέων επιστημόνων, καθώς και την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού των περιφερειών σύγκλισης της χώρας μας.
Η Γενική Γραμματεία λαμβάνει ή/και ενισχύει πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν:
– την επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω των συνεργιών μεταξύ των εθνικών και των ευρωπαϊκών Ε&Τ δράσεων, και
– τις συνεργασίες μεταξύ Επιχειρήσεων και Ακαδημαϊκών/Ερευνητικών φορέων μέσω της αξιοποίησης της νέας γνώσης/ερευνητικών αποτελεσμάτων για να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα και να «γεφυρωθεί» το χάσμα μεταξύ έρευνας και αγοράς, και να επιτευχθεί, στη χώρα μας η μετάβαση στην «οικονομία της γνώσης».
Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη της περαιτέρω ενδυνάμωσης και τον συντονισμό των εθνικών εκπροσώπων και του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής, ώστε να παρέχεται πλήρης ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν, στο 7ο ΠΠ, φορείς, με παράλληλες στοχευμένες συμβουλευτικές δράσεις, για τη συγγραφή προτάσεων, τη δημιουργία κοινοπραξιών και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της πορείας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας ενός «εθνικού οικοσυστήματος για την Έρευνα και την Καινοτομία».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εθνικοί εκπρόσωποι Υποπρογραμμάτων του 7ου ΠΠ, Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων, μέλη της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής Κοινότητας, στελέχη επιχειρήσεων, τα Εθνικά Σημεία Επαφής/υποστήριξης της ελληνικής συμμετοχής, καθώς και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι στην περίοδο υλοποίησης του 7ου ΠΠ, 2007 – σήμερα, υπάρχει ελληνική συμμετοχή με 1.258 υλοποιούμενα έργα, και η χώρα μας είναι στην 9η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών. Ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη η αναλογία πληθυσμού και ερευνητικού δυναμικού η Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση.