Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), κ. Αθανασίου Κυριαζή, και του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Απριλίου στο αμφιθέατρο «Γ. Λιάνης» του ΙΤΕ, η εναρκτήρια εκδήλωση του Δικτύου Ανάδειξης Υποστήριξης και Προώθησης Ερευνητικής Καινοτομίας Νησιωτικής Ελλάδας «GNΩSI».
Χαιρετισμό εκ μέρους του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δρ. Χρίστου Δήμα, μετέφερε ο επικεφαλής του γραφείου του, κ. Μιχάλης Δρίτσας.
Το δίκτυο «GNΩSI», με συντονιστή το ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, θα υποστηρίξει πάνω από 10.000 επιστήμονες, μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, μεταδιδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.
Μέσω της σύμπραξης των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας των 10 ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, το δίκτυο «GNΩSI» φιλοδοξεί να αποτελέσει πύλη προς τον κόσμο της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Δρ. Μαρία Μακριδάκη, Επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, παρουσίασε αναλυτικά τους στόχους του Δικτύου «GNΩSI», ενώ οι Προέδροι, Πρυτάνεις και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, με συντονιστή τον κ. Μιχάλη Δρίτσα, ανέπτυξαν το όραμά τους, τις συνέργειες και τις προοπτικές που ανοίγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.
Πιο συγκεκριμένα, στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
- Καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος ΔΣ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
- Καθ. Μιχαήλ Ζερβάκης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Πολυτεχνείο Κρήτης
- Καθ. Μαρία Μαύρη, Αντιπρυτάνισσα Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Καθ. Γεώργιος Κοσιώρης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, δια βίου μάθησης, διεθνών σχέσεων και εξωστρέφειας Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Καθ. Νικόλαος Κατσαράκης, Πρύτανης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
- Καθ. Ανδρέας Φλώρος, Πρύτανης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
- Καθ. κ. Κλειώ Σγουροπούλου, Αντιπρυτάνισσα Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
- Δρ. Γεώργιος Παναγιώτου, Διευθύνων & Πρόεδρος ΔΣ, ΕΚΕΒΕ Αλ. Φλέμινγκ
- Ιωάννα Πετροχείλου, Διευθύντρια Υπηρεσίας Υποστήριξης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
- Δρ Σωσσάνα Κολυβά, Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Τέλος, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την υποστήριξη της καινοτομίας, αλλά και τις πιθανές συνέργειες με το Δίκτυο «GNΩSI» παρουσίασε ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Μεγάλο επίτευγμα, χαρακτήρισε ο ΓΓΕΚ, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, τη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, την οποία στηρίζει η Πολιτεία, ώστε η νέα γνώση να συμβάλει καθοριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι φορείς έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης, ιδιαίτερα όταν αφορά την Καινοτομία, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Την πεποίθηση πως η συνεργασία των δέκα φορέων του δικτύου GΝΩSI θα είναι γόνιμη και αρμονική εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην εναρκτήρια εκδήλωση του δικτύου.
Από τον πλευρά του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, ο Διευθυντής, κ. Παναγιώτης Καρνιούρας δήλωσε:
«Σήμερα εγκαινιάζεται μία νέα οικογένεια: το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας στη χώρα, με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».