Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ανακοινώνει την νέα, ανανεωμένη σύνθεση του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής-ΕΣΕ μέσω του αναθεωρημένου καταλόγου των Εθνικών Σημείων Επαφής/ΕΣΕ (NationalContactPoints-NCPs) ανά θεματικό πρόγραμμα του Ορίζοντα2020. Κύριος στόχος των Εθνικών Σημείων Επαφής είναι η υποστήριξητης ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα Ορίζοντας2020. Οι ενδιαφερόμενοι (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά κέντρα, φορείς δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα, Επιχειρήσεις-συμπεριλαμβανομένων των Μικρομεσαίων, ερευνητές, κ.λ.π.) θα πρέπει να επικοινωνούν για πληροφορίες σχετικές με το θεματικό πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρονταιμε το αντίστοιχο Εθνικό Σημείο Επαφής. Έχουν οριστεί είκοσι δύο Εθνικά Σημεία Επαφής, καθώς και αντίστοιχα αναπληρωματικά, για ισάριθμα Θεματικά προγράμματα του Ορίζοντα2020.
Ειδικότερα:
α) Στόχοι των Εθνικών Σημείων Επαφής:
- η αύξηση του ερευνητικού δυναμικού το οποίο συμμετέχει στον Ορίζοντα2020/Η2020, καθώς και τα Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ,
- η ενίσχυση της εθνικής συμμετοχής, ποιοτικά και ποσοτικά, σε χρηματοδοτούμενες προτάσεις έργων στον Η2020,
- η ενίσχυση της συνεργασίας και της ικανότητας ενσωμάτωσης των ελληνικών φορέων στο Ευρωπαϊκό οικοσύστημα Ε&Κ και τα Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα και δίκτυα.
β)Υπηρεσίες και δράσεις των Εθνικών Σημείων Επαφής:
Παροχή ενημέρωσης & ενημερωτικού υλικού, λειτουργία γραφείου υποστήριξης (με τηλεφωνική γραμμή και ηλ. ταχυδρομείο), υποστήριξη για την αναζήτηση συνεργασιών-εταίρων για την υποστήριξη αντίστοιχων ενδιαφερομένων για δημιουργία κοινοπραξιών, εξειδικευμένες συμβουλές ανάλογα με την εκάστοτε προκήρυξη και το είδος του ενδιαφερόμενου φορέα (Παν/μιο, ΤΕΙ, ερευνητικό ίδρυμα, δημόσιος φορέας, Επιχείρηση συμπεριλαμβανομένων των Μικρομεσαίων, κ.λ.π), διοργάνωση ημερίδων, ενημερωτικών εκστρατειών καθώς και συναντήσεων εργασίας ή/και σεμιναρίων για παρουσίαση προκηρύξεων, συγγραφή ή/και διαχείριση προτάσεων έργων, συμβουλές για οικονομικά ή/και νομικά θέματα του Η2020, προ-έλεγχος προτάσεων, επικοινωνία με την Ε. Επιτροπή, δημιουργία σχετικών ιστοσελίδων.
γ) Επισημαίνεται ότι τα Εθνικά Σημεία Επαφής επιλέγονται ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τις ομάδες-στόχους τις οποίες υποστηρίζουν,τηρούν κανόνες εμπιστευτικότητας καθώς και το απόρρητο σχετικά με ορισμένες δράσεις τους (όπως ο προ-έλεγχος προτάσεων,κλπ.), και επίσης δεν συμμετέχουν σε αξιολογήσεις προτάσεων στην Ε. Επιτροπή.
Σημειώνεται ότι τα Εθνικά Σημεία Επαφής–ΕΣΕ του Ορίζοντα2020/Η2020, ορίζονται, εποπτεύονται και λειτουργούν με ευθύνη των αρμοδίων εθνικών αρχών κάθε κράτους-μέλους,ή συνδεδεμένου κράτους. Η Ε. Επιτροπή θεσπίζει κατευθυντήριες αρχές για όλα τα Εθνικά Σημεία Επαφής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα πρέπει να τις τηρούν με ευθύνη της αρμόδιας εθνικής αρχής κάθε κράτους. Εν προκειμένω για την Ελλάδα αρμόδια για τον ορισμό, τον συντονισμό και τη λειτουργία των ελληνικών Εθνικών Σημείων Επαφής είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας-ΓΓΕΤ. Για την Ελλάδα τα Εθνικά Σημεία Επαφής των θεματικών προγραμμάτων είναι στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΚΤ/ΕΙΕ) και στο Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας-ΙΤΕ. Για τις δράσεις του προγράμματος MarieSkłodowska-CurieActions (MSCA) για την Β. Ελλάδα λειτουργεί Εθνικό Σημείο Επαφής στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).
Επιπρόσθετα, τo EKT/EIE και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ είναι μέλη του ελληνικού κόμβου του Ευρωπαϊκού δικτύου «Εnterprise Εurope Νetwork/EEN» το οποίο παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες και δράσεις συμπληρωματικές με αυτές των Εθνικών Σημείων Επαφής για την ενίσχυση της συμμετοχής στα ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ. Συγκεκριμένα το ΕΚΤ/ΕΙΕ είναι συντονιστής, και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ μέλος του ελληνικού κόμβου, του ευρωπαϊκού δικτύου EEN, το οποίο αποτελείται, επίσης, από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το δίκτυο «Εnterprise Europe Νetwork/EEN» παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργώντας ως «one-stop-shop» για την πληροφόρηση επιχειρήσεων για ευρωπαϊκά θέματα, για την εξεύρεση επιχειρηματικών συνεργασιών στο εξωτερικό, για υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας, για την διαμεσολάβηση για διεθνείς τεχνολογικές συνεργασίες, για πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και εξεύρεση εταίρων για συμμετοχή σε ερευνητικές προτάσεις.
Σχετικοί σύνδεσμοι & πληροφορίες:
1.Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών:
Λ. Βασ. Κων/νου 48, Τ.Κ. 116 35 Αθήνα
Τηλ. 210 7273 925
http://innovation.ekt.gr/horizon2020
2. Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας:
3α) Κολοκοτρώνη 8, Τ.Κ.10561, Αθήνα
Τηλ. : 210 3607 690
3β) Πλατεία Μοριχόβου 1, Τ.Κ. 54625, Θεσσαλονίκη
Τηλ. : 2310552791
http://help-forward.gr/el/services/overview
3. EKETA-Εθνικό Σημείο Επαφής στην Β. Ελλάδα για το Πρόγραμμα Άνθρωποι (MarieSkłodowska-CurieActions)
6ο Χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, Τ.Θ. 60361, 57001 Θέρμη, Θεσσαλονίκη
e-mail: alexandrosi@certh.gr
4. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας-ΓΓΕΤ
Διεύθυνση Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας /Τμήμα Ε. Ένωσης
κα Μαρία Κουτροκόη, συντονίστρια δικτύου ΕΣΕ
Λ. Μεσογείων 14-18, Τ.Κ. 115 10 Αθήνα
Τηλ. 210 74 58101, e-mail:mkoutr@gsrt.gr
http://www.gsrt.gr