array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας / Τομέας Έρευνας, Μιλάνο, 21 -22 Ιουλίου 2014

Την Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στον Τομέα της Έρευνας, στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρόεδρο την Ιταλίδα Υπουργό Παιδείας και Έρευνας κα Stefania Giannini.

 

Βασικό θέμα του Άτυπου Συμβουλίου ήταν οι “Ερευνητικές Υποδομές”/“Research Infrastructures: Α European Challenge με δεδομένο τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που διαδραματίζουν στην προώθηση της γνώσης και της τεχνολογίας και στην προώθηση της κινητικότητας των ερευνητών. Με βάση το στόχο της εφαρμογής της Ένωσης Καινοτομίας του 60% του σχεδίου που προτάθηκε στο χάρτη  πορείας του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας (ESFRI) μέχρι το τέλος του 2015 και , πιο πρόσφατα στα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στο Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που διεξήχθη στις 13 Μαϊου στην Αθήνα, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, στην καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, καθώς και στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ερευνητικών υποδομών.

 

Στο Άτυπο Συμβούλιο συμμετείχε, από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, ο οποίος κατά την παρέμβασή του ανέφερε σχετικά με τα αποτελέσματα της Ελληνικής Προεδρίας ότι παράλληλα με τις συζητήσεις  του Πακέτου Καινοτομίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτάθηκαν και, τέλος, εγκρίθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τα επόμενα βήματα για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και την υλοποίηση του οδικού χάρτη για το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας/ESFRI.

 

Στα συμπεράσματα αυτά, επεσήμανε ο Δρ. Χρ. Βασιλάκος, τονίστηκε με σαφήνεια η σημασία των Ερευνητικών Υποδομών για το ευρωπαϊκό τοπίο έρευνας. Η Ελλάδα, ανέφερε, συμμετέχει σε μια σειρά από Ευρωπαϊκές Υποδομές Έρευνας, ενώ τώρα ολοκληρώνεται ο δικός μας Εθνικός οδικός χάρτης Ερευνητικών Υποδομών με την προσπάθεια συνεργιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με την ενσωμάτωση των σχεδίων στις στρατηγικές της Έξυπνης Εξειδίκευσης, κυρίως για την ανάπτυξη ικανοτήτων με τη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Φόρουμ για τις Υποδομές Έρευνας/ESFRI έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση της διακρατικής και της διεθνούς πρόσβασης, καθώς και της προσέλκυσης ιδιωτικών πόρων έτσι ώστε να υπάρξουν νέες επενδύσεις και καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ερευνητικών Υποδομών.

 

Με το κλείσιμο των εργασιών του Άτυπου, η κα Giannini, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, ανέφερε την αναγκαιότητα συνέχισης των προσπαθειών υλοποίησης των ερευνητικών υποδομών, τόσο σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, τηρώντας την αρχή της Αριστείας, της διεθνούς αξιολόγησης και εποπτείας, την απαραίτητη συνδρομή των διαρθρωτικών ταμείων της Ένωσης αλλά και τη μεγαλύτερη συμβολή, μέσω των σχετικών επενδύσεων, του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η ανάγκη της συνεχούς και ανοικτής πρόσβασης των πληροφοριών, δεδομένων και υπηρεσιών των ερευνητικών υποδομών στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και της δημιουργίας συνεργιών και συντονισμού των προσπαθειών των κρατών για την αποφυγή κατακερματισμού των διαθέσιμων πόρων με σκοπό τη γρήγορη επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί.