Το έργο SIDLOC της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος (ESA), που σκοπό του έχει τη δημιουργία ραδιοφάρων ταυτοποίησης και εντοπισμού ανθρώπινων αντικειμένων στο διάστημα, είναι το ένα από τα τέσσερα πειράματα που θα πετάξουν με την παρθενική πτήση του πυραύλου Ariane 6 , τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η Ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022, ότι ο ραδιοφάρος που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του SIDLOC, επελέγη να πετάξει με τον πύραυλο Ariane 6 που βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας με προγραμματισμένη πτήση τον Νοέμβριο.
Το SIDLOC (www.sidloc.org) είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), που ξεκίνησε το 2021. Το SIDLOC είναι μια κοινή προσπάθεια του Libre Space Foundation (https://libre.space), που είναι και ο συντονιστής του προγράμματος, και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ, www.iesl.forth.gr) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ, www.forth.gr ).
Όσο το διάστημα γίνεται ολοένα και περισσότερο σημαντικό και ο αριθμός ανθρωπογενών αντικειμένων σε τροχιά αυξάνεται δραματικά, η ταυτοποίηση και ο εντοπισμός των αντικειμένων αυτών γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη. Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος του SIDLOC που σκοπεύει να αναπτύξει ένα μικρό αλλά ισχυρό ραδιοφάρο που θα ενσωματώνεται σε όλα τα αντικείμενα που εκτοξεύονται στο διάστημα.
“Στο έργο SIDLOC, το ΙΗΔΛ – ΙΤΕ έχει αναλάβει να αναπτύξει το κύκλωμα εκπομπής του ραδιοφάρου που θα μεταδίδει τα δεδομένα προς την γη” είπε ο Δρ. Γιώργος Δεληγεώργης, Κύριος Ερευνητής του ΙΗΔΛ.
Το SIDLOC θεωρείται ένα κρίσιμο μέρος του μέλλοντος στο διάστημα και προσδοκάται ότι θα θέσει ένα νέο στάνταρ στην επιτήρηση διαστημικών αντικειμένων. Η ESA και η Ariane, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσπάθειας αυτής, έδωσαν κατά προτεραιότητα τη δυνατότητα να εκτοξευτεί ο δοκιμαστικός ραδιοφάρος με την παρθενική πτήση του νέου πυραύλου Ariane 6.
Επικοινωνία:
Δρ. Γιώργος Δεληγεώργης
Ομάδα μικροηλεκτρονικής ΙΗΔΛ
Τηλ. 2810394112 /4142 /4137