array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε διαδικτυακά στην ολομέλεια για τη Βιοποικιλότητα, ένα από τα θέματα-κλειδιά της όγδοης Επιστημονικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (SSUNGA77). Το θέμα της βιοποικιλότητας εισήχθη με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής LifeWatch ERIC σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Βιοποικιλότητας Global Biodiversity Information Facility (GBIF) αλλά και με τη συμμετοχή πολλών εταίρων και ενδιαφερομένων φορέων από την Ευρώπη και ολόκληρη την υφήλιο.

Ο κ. Κυριαζής στην εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχουν πλέον για τις κυβερνήσεις αλλά και για πολλούς διεθνείς οργανισμούς οι έξυπνες επενδύσεις στην ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και στα πολλά συνακόλουθα οφέλη, όπως η δημιουργία κενών θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη, οι ευκαιρίες εκπαίδευσης, η βελτίωση της ισότητας των φύλων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συμβολή των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την έρευνα, στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο και τη συμβολή της επιστήμης και της καινοτομίας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs).

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η βιοποικιλότητα είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη υγεία και κρίσιμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε στις κοινές βασικές αιτίες της μείωσης της βιοποικιλότητας και του κινδύνου μελλοντικών πανδημιών, όπως λ.χ. η υποβάθμιση των δασών και ο κατακερματισμός των βιότοπων. Αναλόγως, ανέφερε ότι η εφαρμογή πιο αποτελεσματικών πολιτικών για τη βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι τα ερευνητικά ιδρύματα και η ακαδημαϊκή κοινότητα διαδραματίζουν, στις μέρες μας, καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διαχείρισης κρίσεων και προωθούν τεχνολογίες αιχμής.

Εν συνεχεία, παρατήρησε ότι η Ελλάδα έχει εντάξει στις προτεραιότητές της, όπως αυτές καθορίζονται μέσω της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, οκτώ  μεγάλες θεματικές περιοχές που σχετίζονται με το θέμα της βιοποικιλότητας, με στόχος τη διατήρηση και την αποκατάστασή της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και έναν τρόπο παραγωγής, κατανάλωσης και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών που θα βασίζεται στη βιοποικιλότητα αλλά και θα την επηρεάζει θετικά.

Ο κ. Κυριαζής έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες από όλους μας για την αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων παραγόντων απώλειας της βιοποικιλότητας, όπως η λήψη ολοκληρωμένων και ολιστικών προσεγγίσεών της ως προς τον σχεδιασμό και την εφαρμογή τους, καθώς και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των οικονομικών τομέων και της κοινωνίας.