Δυναμικό “παρών” της ελληνικής αποστολής και πλήθος τιμητικών διακρίσεων για τη χώρα μας στη “14η Διεθνή Εκθεση Τεχνολογίας και Εφευρέσεων” Ταιβάν, 18-21 Σεπτεμβρίου 2014
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ελληνική αποστολή υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην «14η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίας και Εφευρέσεων» (18-21 Σεπτεμβρίου 2014) στην Ταϊβάν. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος και συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΙΕ κ. Βασίλειος Γρηγορίου, καθώς και εκπρόσωποι από τα ερευνητικά κέντρα ΙΤΕ, ΕΚΕΤΑ και ΚΑΠΕ.
Η παρουσία της ΓΓΕΤ βραβεύτηκε με τρεις τιμητικές διακρίσεις από την Ταϊβάν, την Κορέα και το Κατάρ για τη συμμετοχή της, για πρώτη φορά, στη «Διεθνή Έκθεση» της Ταιβάν, η οποία αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τον κόσμο της τεχνολογίας. Στην Έκθεση, που έλαβαν μέρος περισσότεροι από 600 εκθέτες από 22 χώρες, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε καινοτόμες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και κατάφερε ανάμεσα σε 2000 εφευρέσεις και καινοτόμα προϊόντα από όλο τον κόσμο να αποσπάσει ένα πλατινένιο, τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια, καθώς και δύο τιμητικές διακρίσεις.
Συγκεκριμένα, το Ι.Τ.Ε (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) για το σύστημα «Διαδραστικός Τοίχος» κέρδισε το Πλατινένιο Βραβείο που αποτελούσε και την ανώτατη διάκριση στην έκθεση, για τα «Διαδραστικά Έγγραφα»το Χρυσό Μετάλλιο , για το «΄Έξυπνο τραπέζι εστιατορίου» το Ασημένιο Μετάλλιο καθώς και το βραβείο της Ταϊλάνδης για την καλύτερη διεθνή εφεύρεση. Το Ε.Ι.Ε. (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στα «Υλικά για Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και το Ασημένιο Μετάλλιο στον «Αισθητήρα Για Φωτονικές Εφαρμογές». Το Ε.Κ.Ε.Τ.Α. (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) το Χρυσό Μετάλλιο για την «Τεχνολογία Παραγωγής Ηλιακού Υδρογόνου». Τέλος, το Κ.Α.Π.Ε (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο για την «Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή με Γεωθερμία Χαμηλής Θερμοκρασίας» αλλά και τιμητική διάκριση για τις «Γεωθερμικές Αντλίες Θερμότητας Υψηλής Τεχνολογίας».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δρ. Χρήστου Βασιλάκου, «ο σκοπός της συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση, που ήταν η παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα μας, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, επιτεύχθηκε πλήρως, ενώ αναδείχτηκε ο δυναμικός ρόλος που έχει η Ελλάδα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και στην νέα ψηφιακή εποχή». Ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος επεσήμανε ότι : «Το επιστημονικό υπόβαθρο της χώρας μας ενισχύθηκε σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα σε μία τεράστια αγορά υψηλής τεχνολογίας, όπως αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την επίτευξη της στρατηγικής μας επιλογής, ώστε η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Η Ελλάδα οργάνωσε για πρώτη φορά μια τέτοια αποστολή εξωστρέφειας και κατάφερε να αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής για τη συμμετοχή τους και να συγχαρώ τα ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν για τις μεγάλες τιμητικές διακρίσεις που έφεραν στη χώρα μας και απέδειξαν για άλλη μια φορά το άριστο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής στην Ταϊβάν, ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκοςσυναντήθηκε με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ταϊβάν, ενώ πραγματοποίησε επισκέψεις στο Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας , στο επιστημονικό πάρκο «Hsinchu» και σε άλλα ερευνητικά ινστιτούτα.