array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Συναντήσεις Φύλων στην Έρευνα: Βιώματα – Φωνές – Υποκείμενα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. επί της Λεωφόρου Συγγρού 185 & Σάρδεων 2 στη Νέα Σμύρνη.

Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ανάδειξη της έμφυλης διάστασης στην έρευνα, δίνοντας έμφαση σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα και διδακτορικές διατριβές που θέτουν το φύλο στο επίκεντρο της μελέτης τους, με σκοπό τη συζήτηση για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν τρία ερευνητικά έργα και τρεις διδακτορικές διατριβές που έχουν υποστηριχθεί στο πλαίσιο των Δράσεων του Ιδρύματος.

Περιληπτικά τα Έργα και οι Διατριβές που θα παρουσιαστούν:

«Συν-αισθηματικά τοπία φροντίδας: Έμφυλη βία και ανθεκτικότητα την εποχή της πανδημίας Covid-19»: Το ερευνητικό έργο, με Επιστημονική Υπεύθυνη την κ. Ειρήνη Αβραμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Tμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εστιάζει στην έμφυλη βία και εξετάζει τη συσχέτιση θεσμικών δομών και συν-αισθηματικών σχέσεων φροντίδας στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα. Το Έργο υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της 4ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» –
Εμβληματική Δράση – «Παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19» με Φορέα Υποδοχής το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Σκληρές οικειότητες. Μια ιστορία του βιασμού στην Ελλάδα, 1900 – 1970»: Το ερευνητικό έργο, με Επιστημονική Υπεύθυνη την κ. Δήμητρα Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, εστιάζει σε υποθέσεις βιασμού που απασχόλησαν τις ελληνικές δικαστικές αρχές, αλλά και σε δημόσιες συζητήσεις για τη σεξουαλική βία και τη θεσμική της αντιμετώπιση την περίοδο 1900-1970. Το Έργο υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» με Φορέα Υποδοχής το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Νεοελληνική ποίηση και ανδρική ομοφυλοφιλία (1830-2020): queer θεωρία και κριτική στη Νεοελληνική Φιλολογία»: Στη διδακτορική διατριβή του, ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ Χαράλαμπος Οταμπάσης καταγράφει και κάνει μία αποτίμηση του ομοερωτικού ποιητικού λόγου στην Ελλάδα από το 1830 έως το 2020, προς ενίσχυση της ακαδημαϊκής και θεωρητικής συζήτησης που αφορά τη λογοτεχνική αναπαράσταση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας. Η ερευνητική εργασία υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες» με Φορέα Υποδοχής το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

«Φύλο, σώμα και πολιτική: η FEMEN και η δράση των ελληνικών γυναικείων συλλογικοτήτων και οργανώσεων»: Στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της, η κ. Μαρία Κάλφα, Διδάσκουσα και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μελετά τη θέση του γυμνού γυναικείου σώματος στον δημόσιο χώρο και Λόγο και τη χρήση του ως εργαλείο στη φεμινιστική δράση και τα σύγχρονα διακυβεύματα του φεμινισμού. Η ερευνητική εργασία υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες» με Φορέα Υποδοχής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Κέντρο Νέων Μέσων και φεμινιστικών πρακτικών στον δημόσιο χώρο»: Το ερευνητικό έργο, με Επιστημονική Υπεύθυνη την κ. Ελπίδα Καραμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμού Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι αφιερωμένο στη σχέση τέχνης, φεμινισμού και τεχνολογίας, στην παραγωγή λόγου αλλά και στην καλλιτεχνική παραγωγή, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών έργων και πρωτότυπης θεωρίας και μεθοδολογίας, καθώς επίσης και στην παροχή μιας διευρυμένης παιδαγωγικής πάνω στα εν λόγω ζητήματα. Το Έργο υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» με Φορέα Υποδοχής το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Σώματα της αυτοαφήγησης: καλλιτεχνικές επιτελέσεις της έμφυλης βίας»: Στη διδακτορική διατριβή της, η Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αθανασία Κατράκη μελετά τα σύγχρονα έργα τέχνης ως επιτελέσεις που αναζητούν τη μετατροπή τους σε δημόσιες μαρτυρίες της έμφυλης βίας και της αγωνιστικότητας και διερευνά τους τρόπους με τους οποίους το ευάλωτο σώμα που αυτοαφηγείται παράγει πολιτισμικό νόημα. Η ερευνητική εργασία υποστηρίχθηκε στο πλαίσιο της «3ης Προκήρυξης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες» με Φορέα Υποδοχής το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη και σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση από το κανάλι του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. στο YouTube.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (www.elidek.gr) και τις σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook, X και LinkedIn.