Εκδήλωση ιστορικής μνήμης για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
Με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) τίμησε σήμερα, 16 Νοεμβρίου 2017, τους εκατοντάδες αγωνιστές της Δημοκρατίας που κακοποιήθηκαν κατά το διάστημα 1971-1974 στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η οποία στεγαζόταν στην οδό Μεσογείων 14-18, σε κτίριο που από το 1986 έως σήμερα στεγάζει τη ΓΓΕΤ.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΓΓΕΤ να αναδείξει τον ιστορικό ρόλο του κτιρίου, αναρτήθηκε τιμητική πλακέτα στην είσοδο του κτιρίου και στο υπόγειο, όπου διατηρούνται ακόμα δύο κελιά.
Στον χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, ανέφερε ότι η Πολιτεία αντιστεκόμενη στη λήθη, δημιουργεί ένα νέο τοπόσημο ιστορικής μνήμης για κάποια από τα δυσκολότερα χρόνια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ανατίθεται η διενέργεια σχετικής μελέτης στον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ιστορικό Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή μεταφέροντας το κλίμα της εποχής.
Στην εκδήλωση παρέστη ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, καθώς και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές της περιόδου, οι οποίοι μοιράστηκαν τις μαρτυρίες τους με τους υπαλλήλους της ΓΓΕΤ, καθώς και εκπροσώπους, εργαζομένους, Προέδρους και Διευθυντές Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων. Εκ μέρους του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974, χαιρετισμό απηύθυνε η Νάντια Βαλαβάνη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στους χώρους του υπογείου και του 5ου ορόφου, χώρους κράτησης και βασανιστηρίων.