Ενημερωτική εκδήλωση για την διαμόρφωση Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών μεγάλης κλίμακας και εθνικής εμβέλειας διοργανώθηκε, την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ, τη Σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ και τη Σύνοδο Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.
Οι Ερευνητικές Υποδομές είναι μεγάλης κλίμακας ερευνητικές εγκαταστάσεις, πόροι και υπηρεσίες που χρειάζεται η επιστημονική κοινότητα για τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου σε όλα τα επιστημονικά πεδία, συμπεριλαμβανόμενων των εικονικών υποδομών. Στόχος της διαμόρφωσης του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών είναι η ανάδειξη υποδομών που διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας και θα αποτελέσουν όχημα για την ανάκαμψη της κρίσης μέσω της ευφυούς ανάπτυξης με την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.
Στον Οδικό Χάρτη θα συμπεριληφθούν Ερευνητικές Υποδομές εθνικής εμβέλειας που θα παρέχουν πρόσβαση στον ερευνητικό και ακαδημαϊκό ιστό και τη βιομηχανία, θα συνεργάζονται με αντίστοιχες Ερευνητικές Υποδομές ή άλλες πρωτοβουλίες για έρευνα αιχμής σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο και θα διασυνδέουν με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο τις ερευνητικές νησίδες αριστείας της χώρας.
Ο Οδικός Χάρτης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση (ex-ante conditionality) για τη χρηματοδότησή τους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) σαν προτεραιότητα της Στρατηγικής για την Ευφυή Εξειδίκευση στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας (Research & Innovation Strategy for Smart Specialization – RIS3).
Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν από στελέχη της ΓΓΕΤ στοιχεία για τη μεθοδολογία, τα κριτήρια αξιολόγησης και τις προϋποθέσεις ένταξης στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών, όπως έχουν διαμορφωθεί από τη ΓΓΕΤ, σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
Την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Βασίλης Μάγκλαρης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤ (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας & Τεχνολογίας) Σταμάτης Κριμιζής, ενώ σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρη Τσάλτα, εκ μέρους της Συνόδου των Πρυτάνεων ΑΕΙ, τον Πρόεδρο ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελο Καπετανάκη, εκ μέρους της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ, τον Πρόεδρο του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) Κώστα Φωτάκη, εκ μέρους της Συνόδου των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, τον εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημήτρη Δενιόζο, καθώς και τον Εθνικό Εκπρόσωπο Ερευνητικών Υποδομών και εκπροσώπου στο ESFRI Γιάννη Ιωαννίδη.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του Εκτ. Αντιπροέδρου ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών) Χάρη Κυριαζή για τον κομβικό ρόλο της βιομηχανικής καινοτομίας στο τρίγωνο της γνώσης (ανώτατη εκπαίδευση, ερευνητικά κέντρα, βιομηχανική καινοτομία) και τoν ρόλο των Ερευνητικών Υποδομών ως «επένδυση για το μέλλον», καθώς και για την ανάγκη εστίασης της βιομηχανίας σε στοχευμένες δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με το ερευνητικό οικοσύστημα, για την ταχύτερη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η δεύτερη φάση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρόκειται να ανακοινωθεί εντός του Μαΐου 2013.
Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε:
• Το πρόγραμμα της εκδήλωσης,
• Υποστηρικτικό κείμενο για τη διαμόρφωση του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών, καθώς και
• Τις παρουσιάσεις των ομιλητών της εκδήλωσης.