Η Έρευνα κοντά στην Κοινωνία
Τις δράσεις που φέρνουν την Έρευνα κοντά στην Κοινωνία ανέπτυξε ο ΑΝΥΠ Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης στην ομιλία του σε επιστημονική ημερίδα του ΙΤΕ και του Βιοαναλυτικού Εργαστηρίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με θέμα: «Νευροεκφυλιστικές Νόσοι: Πρόοδος και προκλήσεις στην αναζήτηση των αιτιών και νέων θεραπειών».
Μεταξύ άλλων ο κ. Φωτάκης τόνισε:
«Είναι σημαντικό για μένα ότι το θέμα αυτής της ημερίδας και παρόμοιες πρωτοβουλίες συναρτώνται με τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ώστε η Έρευνα να βρεθεί κοντά στην κοινωνία και να αναδειχθεί η απήχηση της Έρευνας και της Επιστήμης στην Κοινωνία.
Ο γενικότερος σχεδιασμός μας έχει να κάνει και με την στήριξη νέων ερευνητών, καθώς βλέπω πολλούς νέους εδώ σήμερα. Έχουν ήδη αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ανάσχεση του brain drain από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που πρόσφατα ιδρύσαμε γι αυτό τον σκοπό.
Υπάρχει και ένας δεύτερος πυλώνας της ερευνητικής μας πολιτικής που έχει να κάνει με την ανάπτυξη εργαλείων για την συστηματική και οργανωμένη σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Ο τρίτος πυλώνας έχει να κάνει με την ανάπτυξη εμβληματικών δράσεων οι οποίες έχουν ως στόχο να αναδείξουν την απήχηση της επιστήμης στην κοινωνία.
Μία από αυτές τις δράσεις βρίσκεται πολύ κοντά στο σημερινό θέμα: Πρόσφατα έχει αναληφθεί μια πρωτοβουλία για να φέρουμε κοντά όλες τις δυνάμεις που έχει η χώρα στον τομέα της Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας. Ουσιαστικά πρόκειται για την Ιατρική του μέλλοντος και έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες εφαρμογές. Από την δική μας πλευρά, μας ενδιαφέρει το ερευνητικό κομμάτι αλλά ταυτόχρονα και με ιδιαίτερη έμφαση οι κλινικές εφαρμογές. Με απώτερο στόχο όλο αυτό το υπόβαθρο, όλες αυτές οι δυνατότητες να γίνουν προσβάσιμες στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι ένα κεντρικό πρόσωπο αυτής της επιστημονικής προσπάθειας που στην πρώτη φάση εστιάζεται στην ογκολογία και την αντιμετώπιση του καρκίνου, με απώτερο στόχο να συμπεριλάβει τις νευροεκφυλιστές παθήσεις και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η χρηματοδότηση για την πρώτη αυτή φάση έχει ήδη εξασφαλιστεί.
Μια άλλη εμβληματική πρωτοβουλία έχει να κάνει με τον τομέα της Αγροδιατροφής όπου και πάλι, γονιδιωματικές τεχνικές και σύγχρονες τεχνολογίες έχουν ως σκοπό να χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας με στόχο την προσθήκη αξίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Υπάρχει όπως καταλαβαίνετε μια συστηματική προσέγγιση.
Θα ήθελα να κλείσω μια και η σημερινή ημερίδα είναι αφιερωμένη στον Φώτη Καφάτο, με τον οποίο είχα την μεγάλη ευκαιρία να βρεθώ κοντά στα πρώτα βήματα του ΙΤΕ τότε που οργάνωνε και υλοποιούσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, με μία μονάχα μια φράση που ταιριάζει σε αυτόν τον άνθρωπο, δανεισμένη από τον Ελύτη: «Μια λάμψη ο άνθρωπος κι αν είδες, είδες».