1. Γενικές Πληροφορίες
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) είναι διεθνής οργανισμός των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Σκοπός του είναι η προώθηση πολιτικών που συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ευμάρεια του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο Οργανισμός παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις συνεργάζονται, συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, βρίσκουν απαντήσεις σε κοινά προβλήματα, εντοπίζουν καλές πρακτικές και συντονίζουν τις πολιτικές τους. Η Γραμματεία του Οργανισμού εδρεύει στο Παρίσι και, μαζί με τις κυβερνήσεις, συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και εκπονεί αναλύσεις σε μια προσπάθεια κατανόησης των παραγόντων που επιδρούν στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή, με στόχο την πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων. Εκτός από το πεδίο της οικονομίας και της ανάπτυξης, ο Οργανισμός εξετάζει πληθώρα τομέων όπως το εμπόριο, η φορολογία, η απασχόληση, η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, η επιχειρηματικότητα, η δημόσια διοίκηση, η γεωργία, το περιβάλλον, αλλά και η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες και πλέον αξιόπιστες πηγές στατιστικών δεδομένων και αναλύσεων διεθνώς.
Τα θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Directorate for Science, Technology and Innovation / DSTI) του Οργανισμού. Η εν λόγω μονάδα έχει σημαντική συμβολή στις διεπιστημονικές αναλύσεις που διενεργεί ο Οργανισμός, όπως οι διεθνείς αλυσίδες αξίας, οι στρατηγικές καινοτομίας, η παραγωγικότητα και η χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, παρέχει υποστήριξη βάσει στοιχείων (evidence- based) για πολιτικές επιλογές, διενεργεί αξιολογήσεις εθνικών συστημάτων καινοτομίας, αναπτύσσει ισχυρά μεθοδολογικά εργαλεία όπως τα εγχειρίδια Frascati και Oslo και διαθέτει ανοιχτές βάσεις επίσημων δεδομένων για αναλύσεις και μελέτες, όπως η βάση δεδομένων Structural Analysis (STAN) ή το διακρατικό input-output (ICIO) σύστημα. Κατά την περίοδο 2017-2020, η Διεύθυνση, μεταξύ άλλων, εξετάζει μια κρίσιμη διάσταση της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Going Digital» του Οργανισμού που αφορά στις επιπτώσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων τεχνολογιών στην διαμόρφωση της κοινωνίας και της οικονομίας του 21ου αιώνα.
Υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης DSTI λειτουργούν οι παρακάτω Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας:
- Επιτροπή CSTP (Committee for Scientific and Technological Policy). Αποτελεί την βασική επιτροπή – ομπρέλα και το επιτελικό όργανο του ΟΟΣΑ για τον συγκεκριμένο τομέα.
- Η Ομάδα εργασίας ΤΙΡ (Working Party on Innovation and Technology Policies). Υλοποιεί δραστηριότητες του ΟΟΣΑ σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (να ανοίγει παράθυρο).
- NESTI (Working Party of National Experts on Science and Technology Indicators). Επεξεργάζεται τα θέματα δεικτών έρευνας και καινοτομίας.
- Global Science Forum. Εστιάζει κυρίως σε θέματα Διεθνούς Συνεργασίας.
- Ομάδα Εργασίας για την Βιοτεχνολογία, την Νανοτεχνολογία και τις Συγκλίνουσες Τεχνολογίες (BNCT) για τους αντίστοιχους τομείς.
H ΓΓΕΚ παρακολουθεί τις εργασίες των Επιτροπών CSTP, TIP και BNCT. Στην επιτροπή NESTI συμμετέχει εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Επισυνάπτονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή της ΓΓΕΚ στις εργασίες του ΟΟΣΑ.