array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Η εκλογή του Κωνσταντίνου Φουντά, η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει το 2025 και θα ολοκληρωθεί το 2027, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας καθώς ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.

Η  σημαντική αυτή επιτυχία οφείλεται στο επιστημονικό κύρος του Έλληνα υποψηφίου καθώς και στη στοχευμένη και στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση.

Σήμερα το CERN μετρά 70 χρόνια ζωής, ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες με την Ελλάδα μεταξύ των ιδρυτικών μελών. Σήμερα έχει 24 κράτη- μέλη :  Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Απασχολεί περί τους 2.600 υπαλλήλους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) (CERN) είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής. Φυσικοί και μηχανικοί, χρησιμοποιώντας τους πλέον προχωρημένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους  του σύμπαντος.  Φέρνει σε επαφή επιστήμονες από όλο τον κόσμο, εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών για την κατανόηση των πιο βασικών συστατικών της ύλης, των στοιχειωδών σωματιδίων και των νόμων που τα διέπουν, προωθώντας παράλληλα τις αξίες και τις αρχές της έρευνας και της επιστήμης.

something