Ο Πρωθυπουργός στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, επίσκεψη σε Εταιρείες του Πάρκου και σύσκεψη με Εκπροσώπους Τεχνολογικών Φορέων
Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, εποπτευόμενου φορέα από τη ΓΓΕΤ, και στη συνέχεια συντόνισε τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΠ.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Μαυραγάνης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρης Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΔΕΠΙΝ κ. Γεώργιος Διδασκάλου και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.
Κατά την άφιξη στο ΕΠΠ, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, επισκέφθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές εταιρείες που στεγάζονται στο Πάρκο και ενημερώθηκαν για τις Ερευνητικές και Τεχνολογικές Δραστηριότητες, καθώς και για τα επιτεύγματά τους.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα που διεξάγεται και χαιρέτησε έναν προς έναν τους ερευνητές στα εργαστήρια που επισκέφθηκε, εκφράζοντας το θαυμασμό και τις ευχές του για αυτούς που – όπως είπε – «εκφράζουν μια άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της δυναμικής και της προόδου».
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος έκανε μια γενική ενημέρωση για την ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα των φορέων που εδρεύουν στην περιοχή και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Καινοτομία που παράγεται στα Πανεπιστήμια, στα Ερευνητικά Ιδρύματα και στους τεχνολογικούς φορείς αλλά και στις νέες καινοτόμες εταιρίες που αναπτύχθηκαν, τονίζοντας τη σημασία της για την Εθνική Οικονομία και την Ανάπτυξη της Χώρας.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας Ερευνητικού Κέντρου της Ευρύτερης περιοχής του δυτικού άξονα.
Οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που εκπροσωπήθηκαν στη σύσκεψη και παρουσίασαν τις ερευνητικές και τεχνολογικές δραστηριότητες και ανάγκες των φορέων που εκπροσωπούν ήταν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΕΧΜΗ του ΙΤΕ, το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΤΥΕ/Διόφαντος, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝΒΙΣ) του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» και το InnoHub του Corallia.
Ο Πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στις εισηγήσεις των εκπροσώπων των φορέων και στα αιτήματά τους, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία για την εθνική οικονομία της Καινοτομίας και των Τεχνοβλαστών που δημιουργούνται από νέους ερευνητές. Χαρακτηριστικά είπε «Εσείς εδώ μπορείτε να λειτουργήσετε ως παράδειγμα και πόλος καινοτομίας για τη δημιουργία των νέων θερμοκοιτίδων έρευνας και τεχνολογίας που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε μαζί ένα καινούριο παραγωγικό οικοσύστημα, πανεπιστημίων, εταιρειών και ερευνητών». Αναφέρθηκε και στους νέους επιστήμονες, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα “μυαλά” που έχουμε ως εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα». Εξέφρασε την αγωνία του για το χρόνο που χάνεται λόγω γραφειοκρατίας και ζήτησε να ενημερώνεται άμεσα για τα τρέχοντα θέματα.
Κατά την αποχώρηση του από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι το μεγάλο μας στοίχημα για την Περιφέρεια και τη Χώρα».