Πληροφοριακά στοιχεία από την ολοκλήρωση υποβολής προτάσεων στα πλαίσια της Δράσης «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων – Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μια Αγορά: Ο Πλανήτης»
Ολοκληρώθηκε η στατιστική επεξεργασία των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Δράσης «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων – Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μια Αγορά: Ο Πλανήτης», για την οποία η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής ήταν η 17/10/2011.
Υποβλήθηκαν συνολικά 23 προτάσεις από τις οποίες:
- 8 στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών και Υπηρεσιών Έντασης Γνώσης (35%)
- 6 στον τομέα Ενέργεια/Περιβάλλον (26%)
- 4 στον τομέα Υγεία/ Βιοϊατρική (17%)
- 3 στον τομέα των Τροφίμων και Αγροβιοτεχνολογίας (13%)
- 2 στον τομέα Ηλεκτρονική/Φωτονική (9 %)
Ως προς την περιφερειακή κατανομή, οι ωφελούμενες περιφέρειες είναι:
- Αττική 56 % (13 προτάσεις)
- Κεντρική Μακεδονία 17% (4 προτάσεις),
- Δυτική Ελλάδα 9% (2 προτάσεις),
- Θεσσαλία 4,5 % (1 πρόταση),
- Β. Αιγαίο 4,5 % (1 πρόταση),
- Δυτική Μακεδονία 4,5 % (1 πρόταση)
- Πελοπόννησος 4,5 % (1 πρόταση)
Στις προτάσεις συμμετέχουν συνολικά 439 φορείς (3 εξ αυτών από το εξωτερικό) από τους οποίους 283 ΜμΕ, 28 μεγάλες επιχειρήσεις, 103 ΑΕΙ/ δημόσια ερευνητικά κέντρα, 25 λοιποί φορείς. Οι 12 από τους 23 φορείς αρωγούς είναι δημόσια ερευνητικά κέντρα και ΑΕΙ, ενώ 5 είναι επιχειρήσεις, 2 τεχνολογικοί φορείς και 4 άλλοι φορείς.
Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός των προτάσεων που υπεβλήθησαν, είναι της τάξης των 110.000.000 €, ενώ το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης και της ιδιωτικής συμμετοχής εξαρτάται από το είδος των φορέων (δημόσιοι / ιδιωτικοί), το μέγεθος των επιχειρήσεων και το είδος των προς χρηματοδότηση δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Δράσης είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων σε θεματικούς τομείς ή κλάδους της οικονομίας που εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα, με σκοπό την τόνωση της καινοτομικής δραστηριότητας μέσα από την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού με την εξειδίκευση της παραγωγής και την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των μελών των συστάδων. Ειδικότερα, στόχος των καινοτομικών συστάδων είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με διεθνή αναγνώριση και ανταγωνιστικότητα.
Επόμενο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος (μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου ως προς την επιλεξιμότητα των προτάσεων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος) θα είναι η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων από διεθνείς κριτές, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποστήριξης της διαδικασίας που διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι συμμετέχοντες στις προτάσεις που θα προκριθούν από την διαδικασία αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, θα κληθούν στην συνέχεια, στο πλαίσιο της προκήρυξης της Φάσης Πιλοτικής Λειτουργίας των συστάδων, να υποβάλλουν πλήρη επιχειρηματικά σχέδια, καθώς και ειδικότερα χρηματοδοτικά σχέδια για τον φορέα αρωγό και τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία αξιολόγησης καθώς και η προ-δημοσίευση του υπό έγκριση Οδηγού Εφαρμογής της Φάσης Πιλοτικής Λειτουργίας των συστάδων. Στον Οδηγό αυτό, θα περιγράφεται το νομοθετικό – κανονιστικό πλαίσιο, τα χρηματοδοτικά στοιχεία, η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων και άλλα χρήσιμα στοιχεία για την υλοποίηση της Δράσης.