array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Γενικές Πληροφορίες

Η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από την ΓΓΕΚ, συμμετείχε στο έργο του ΟΟΣΑ με τίτλο «Ένταση Έρευνας και Ανάπτυξης ως στόχος πολιτικής – R&D Intensity as a Policy Target» που εκπονήθηκε κατά την περίοδο 2019-2020 από την Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική Τεχνολογίας και Καινοτομίας (TIP- Technology and Innovation Working Party) της Επιτροπής Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής CSTP (Committee for Scientific and Technological Policy). Το έργο διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των συνολικών εθνικών επιδόσεων σε Ε&Α και των ανισοτήτων σε περιφερειακό, τομεακό και κλαδικό επίπεδο, καθώς και τη συνάφεια των στόχων έντασης Ε & Α σε ένα ψηφιακό και καινοτόμο περιβάλλον. Στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκαν 11 περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Κορέα, την Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην Συντονιστική Επιτροπή (Steering Committee) που διαμόρφωσε το περιεχόμενο και επέβλεπε την πρόοδο του έργου, ενώ προχώρησε αμοιβαία με την Φινλανδία στην αξιολόγηση της αντίστοιχης περιπτωσιολογικής μελέτης (peer reviewing). Από τη σύνθεση των ευρημάτων του έργου προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και καθοδήγηση για τη διαμόρφωση ερευνητικής πολιτικής. Το έργο παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο: “R&D policies for better post-pandemic futures: New approaches and tools” που συνδιοργανώθηκε από τον ΟΟΣΑ και το Φινλαδικό VTT (Τechnical Research Centre of Finland) στις 20 και 21 Μαΐου 2021 (https://www.vttresearch.com/en/news-and-ideas/virtual-event-rd-policies-better-post-pandemic-futures-new-approaches-and-tools).

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την Ελληνική περιπτωσιολογική μελέτη, τις μελέτες των υπόλοιπων 10 χωρών, καθώς και την συνθετική έκθεση του έργου: http://oe.cd/tiprd

Τέλος, ενδιαφέρουσες εμπειρίες των συγγραφέων κατά την σύνταξη των μελετών περίπτωσης, καταγράφονται στο ακόλουθο βίντεο: