array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Στις 28 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, συμμετείχε στο 16ο πολύ-Συνέδριο με τίτλο: «Καινοτομία και Ανάπτυξη: Προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα», το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ειδικότερα, συμμετείχε με ομιλίες, στην πρωινή ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: «Σύνδεση Καινοτομίας & Τεχνολογίας: Πηγή Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα», καθώς και στην απογευματινή με θέμα: «Εμπόριο και Εξωστρέφεια των Αγροδιατροφικών προϊόντων», κατά την οποία εκπροσώπησε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Στην πρωινή του ομιλία, ο κ. Κυριαζής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, βασισμένο στην έρευνα και την καινοτομία, οι επιχειρήσεις δυναμικών για την οικονομία μας κλάδων, όπως ο κλάδος της Αγροδιατροφής, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Επεσήμανε ότι μεγάλη ώθηση προς στην κατεύθυνση αυτή έδωσε η  εμβληματική δράση  “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται 225 ερευνητικά έργα Αγροδιατροφής, καθώς και ότι στην Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, η Αγροδιατροφή κατέχει εξέχουσα θέση. Επίσης, έκανε λόγο για τη δημιουργία 7 clusters Αγροδιατροφής με κινητοποίηση 75 επιχειρήσεων του χώρου, καθώς και για την ίδρυση 2 Κέντρων Ικανοτήτων στον τομέα. Επιπρόσθετα,  επεσήμανε ότι από τα στοιχεία του Elevate Greece, το 8% των νεοφυών επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην Αγροτεχνολογία. Τέλος, αναφέρθηκε στο χρηματοδοτικό και νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της καινοτομίας και εμβληματικών πρωτοβουλιών της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας για τη δημιουργία δικτύων ερευνητών και την εισαγωγή σύγχρονων ερευνητικών προσεγγίσεων σε τομείς σημαντικούς για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η Αγροδιατροφή, εκφράζοντας, στο κλείσιμο της ομιλίας του, την πεποίθησή του ότι: «ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις  και οι ερευνητικές ομάδες θα εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, και μέσα από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη που απολαμβάνει πλέον η χώρα,  θα μετατρέψουν τις προκλήσεις σε ευκαιρίες».

Ακολούθως, στην απογευματινή του ομιλία, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι κεντρικός  στόχος για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι η συστηματική αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγει, η εξωστρέφεια, καθώς και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Τόνισε ότι σκοπός είναι η ανάπτυξη του οικοσυστήματος της αγροδιατροφής και σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ανοίξουν οι αγορές για νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες στην αγροδιατροφή η οποία αποτελεί ένα παραδοσιακό και διαχρονικό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, παρατήρησε ότι, κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο, ανάμεσα στους 8 τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής, η Αγροδιατροφή κατέχει εξέχουσα θέση. Η επιχειρηματική ανακάλυψη που εφαρμόσθηκε σε τρεις διαδοχικούς κύκλους, επέτρεψε την εξειδίκευση του τομέα σε συγκεκριμένα πεδία, πολλά από τα οποία αφορούν άμεσα τη βιομηχανία τροφίμων.

Τέλος, ανέφερε ότι αυτές οι προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια στον τομέα της Αγροδιατροφής εναρμονίζονται και με το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας» για το 2022, παρατηρώντας ότι: «Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε και πολλά έργα με χρηματοδότηση τόσο μέσα από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από εθνικούς πόρους τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα και θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια σε όλους τους αγροδιατροφικούς τομείς».