array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Τα μέλη της Κοινοπραξίας του ARCHE  (Alliance for Research on Cultural Heritage in Europe) συναντήθηκαν στις 16 με 18 Οκτωβρίου στο Παρίσι, στην έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, προκειμένου να αποτιμήσουν τον πρώτο χρόνο υλοποίησης της δράσης και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Συνέλευση (το υπεύθυνο όργανο για τα επιστημονικά, ερευνητικά, τεχνικά, και οικονομικά θέματα του ARCHE) και η Εκτελεστική Επιτροπή (το εποπτεύον όργανο για την εκτέλεση του έργου). Παράλληλα, έλαβε χώρα η συνάντηση της Δικτύωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά Joint Programming Initiative on Cultural Heritage and Global Change (JPI CH).

Οι συναντήσεις είχαν ως αντικείμενο τα ολοκληρωμένα και επικείμενα παραδοτέα και πακέτα εργασίας. Κατά το πρώτο έτος του ARCHE κεντρικό μέλημα αποτέλεσε η αναλυτική χαρτογράφηση και εκτίμηση του χώρου της έρευνας και καινοτομίας με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη, καθώς και η επικοινωνία με ενδιαφερόμενους εταίρους μέσα από τη διοργάνωση τεσσάρων διαδικτυακών εργαστηρίων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν ακόμη τα μελλοντικά βήματα, καθώς, κατά τη  διάρκεια του 2024 το ARCHE θα διοργανώσει τέσσερα εργαστήρια με φυσική παρουσία στην Ευρώπη, με σκοπό να επεξεργαστεί και να ολοκληρώσει την υπό διαμόρφωση Στρατηγική Ατζέντα για την Έρευνα και Καινοτομία (SRIA) στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Το κείμενο αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά παραδοτέα του έργου, με στόχο να αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για την εναρμόνιση των πολιτικών έρευνας για την πολιτιστική κληρονομιά σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Οι συμμετέχοντες είχαν ακόμη την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τα μέλη του JPI CH και να συζητήσουν νέες ιδέες για την αλληλοϋποστήριξη των δύο πρωτοβουλιών.

Πέραν των όσων έχει επιτύχει η δράση τον τελευταίο χρόνο, οι συζητήσεις στο Παρίσι αφορούσαν επίσης την προτεινόμενη Σύμπραξη γύρω από την Ανθεκτική Πολιτιστική Κληρονομιά με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι κοινές συνεδρίες για την πρόοδο του ARCHE συμπληρώθηκαν από διαδραστικές δράσεις σε μικρές ομάδες εργασίας, οι οποίες ενδυνάμωσαν περαιτέρω το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας.

Αναμφίβολα, η πιο ευχάριστη έκπληξη της συνάντησης ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο του Cluny, που αποδείχτηκε μια σημαντική συμβολή στην προβολή της μεσαιωνικής τέχνης και στη σχέση έρευνας και μουσείων στο ευρύτερο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας συμμετέχει στο ARCHE, συμβάλλοντας στην αποτύπωση της πραγματικότητας της έρευνας γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην ανάδειξη των κενών και των αναγκών και στον σχεδιασμό των μελλοντικών στρατηγικών. Συμβάλλει, επίσης, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ενεργή κοινότητα γύρω από την έρευνα και την πολιτιστική κληρονομιά, ισχυροποιώντας και διευρύνοντας τη δικτύωση, αλλά και προβάλλοντας και προωθώντας τη δράση.

Εργασίες της συνάντησης των μελών της Δικτύωσης του ARCHE και παρουσίαση της προόδου των πακέτων εργασιών.