array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Το ελληνικό ερευνητικό σύστημα ως δημιουργός νέας γνώσης και μοχλός ανάπτυξης. Η συμμετοχή όλων, επαγγελματικό και εθνικό καθήκον.

Με μεγάλη συμμετοχή ερευνητών, ερευνητικών φορέων, πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπων ιδιωτικών επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε χτες, στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών, η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ και η ΕΕΕ με θέμα «Το ελληνικό ερευνητικό σύστημα ως δημιουργός νέας γνώσης και μοχλός ανάπτυξης.»

Η ημερίδα έδωσε την αφορμή για έναν πλούσιο και εποικοδομητικό διάλογο γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης ενώ αποτέλεσε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για, εκ του σύνεγγυς, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους με την παρουσία και συμμετοχή μάλιστα και στελεχών του ιδιωτικό τομέα, που παρουσίασαν παραδείγματα καλών πρακτικών από τις εταιρείες τους.

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κος Κοκκινοπλίτης, περιέγραψε με λεπτομέρεια τις αλλαγές που επιφέρει αλλά και τις εδραιωμένες παθογένιες που έρχεται να αντιμετωπίσει ο νέος νόμος. «Φτάσαμε στο σημείο το ερευνητικό μας σύστημα να έχει περιορισμένη σύνδεση με την αγορά, την παραγωγή και τελικά με τις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία βασίστηκε σε επιχειρηματικότητα ανάγκης αντί για επιχειρηματικότητα ευκαιρίας», δήλωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, κος Άγγελος Τσακανίκας, καυτηρίασε «την κουλτούρα της ευκολίας και της προχειρότητας η οποία οδήγησε στην έλλειψη διεθνοποίησης του ελληνικού επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι».

Κι όμως η τάση στην έρευνα στην Ελλάδα είναι δυναμική, όπως κατέδειξε η σχετική έρευνα που παρουσίασε η κα Σαχίνη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. «Η παροχή υπηρεσιών προς τη βιομηχανία και η διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή είναι πλέον μονόδρομος» συμπλήρωσε ο κος Κοκκινοπλίτης ενώ τόνισε και την ανάγκη για χρηματοδότηση της έρευνας και των νέων καινοτόμων επιχειρήσεων που σχετίζονται με αυτή με πρόσθετους πόρους. «Ελπίζω να αντιστραφεί η τάση για μείωση της χρηματοδότησης της έρευνας», συμπλήρωσε ο κος Λουκάς, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, κος Κριμιζής αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Φινλανδίας η οποία στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διήλθε, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αποφάσισε να αυξήσει τις δαπάνες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, αναδιαρθρώνοντας παράλληλα και όλο το σύστημα έρευνας της χώρας, με τα θετικότατα αποτελέσματα που όλοι μας πλέον γνωρίζουμε. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια ανάλογη, σημαντικότατη προσπάθεια στην Ελλάδα και η συμμετοχή όλων μας είναι επαγγελματικό αλλά και εθνικό καθήκον» δήλωσε με έμφαση.