array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Υπογραφή Ελληνορωσικής Συμφωνίας για Επιστήμη, Έρευνα και Καινοτομία

Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Συνεργασία στην Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία.
Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου,  από ελληνικής πλευράς ο  Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και από ρωσικής πλευράς η Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας  Olga Vasilyeva.
Η συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας αφορά: κοινές προκηρύξεις στους τομείς Κβαντικών Τεχνολογιών, Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Αεροναυπηγικής και Φαρμακευτικής, συνεργασία σε ερευνητικές υποδομές κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλαγές επιστημόνων. Επίσης Ανθρωπιστικές Σπουδές και εφαρμογή τεχνολογίας στη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Η πρώτη πρόσκληση που αφορά τις κβαντικές τεχνολογίες θα δημοσιευθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μέχρι το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι η  Συμφωνία έρχεται σε συνέχεια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργείων, τον Απρίλιο του 2016, στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ερευνητική συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας και την αξιοποίηση κοινών ερευνητικών υποδομών.
Επιπλέον η  Υπουργός Οlga Vasilyeva  συζήτησε με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Κώστα Φωτάκη γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα, όπως υποτροφίες σε Πανεπιστημιακά Ρωσικά Ιδρύματα.
Αμέσως μετά την υπογραφή ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:
«Καλωσορίζουμε την Υπουργό Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είναι η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιώ ως Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συντελέστηκε με  τη συγκεκριμένη Υπουργό. Υπογράψαμε μία συμφωνία συνεργασίας με πολλά και πολύ συγκεκριμένα θέματα. Αποφασίσαμε εντός δεκαπενθημέρου να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ώστε να εξειδικεύσουμε τα ζητήματα της συμφωνίας ακόμα περισσότερο. Στόχος μας είναι η άμεση υλοποίηση, όσων μπορούν να υλοποιηθούν, και αφορούν θέματα εκπαίδευσης που έχουν σχέση με τη γλώσσα και  θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Ευχαριστώ ξανά την Υπουργό Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Η Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Olga Vasilyeva δήλωσε:
«Εκ μέρους όλης της ρωσικής αντιπροσωπείας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή  στην Ελλάδα και τη συζήτηση που κάναμε. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Συμφωνία καθορίζει όχι μόνο την αρχή αλλά και τη συνέχεια της κοινής μας συνεργασίας στα εκπαιδευτικά και στα επιστημονικά προγράμματα επειδή προϋπάρχει μία ιστορία συνεργασίας πολλών ετών.
Επίσης θέλω να προσθέσω πως στα έργα που ήδη υλοποιούνται σε διμερή βάση θα προστεθούν, στις αρχές του 2017, και άλλα  κοινά έργα στον τομέα της επιστήμης. Υπάρχει η πιθανότητα να υλοποιηθούν και κάποια κοινά σχέδια που συζητήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ρωσίας – Ελλάδος στον τομέα της εκπαίδευσης. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν κοινά έργα στον τομέα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης. Ήδη υλοποιούνται στα ρωσικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου τώρα φοιτούν 170 φοιτητές από την Ελλάδα, στα τμήματα ρωσικής γλώσσας. Επίσης λειτουργεί η ψηφιακή πύλη «Ανοικτή Παιδεία» στα ρωσικά. Σήμερα θα συμβεί το κορυφαίο γεγονός για τις διμερείς μας σχέσεις, η τελετή έναρξης της λειτουργίας  του τμήματος Ρωσικής γλώσσας και φιλολογίας και σλαβικών σπουδών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Αυτό θα δώσει μία νέα ώθηση στις σχέσεις μας τόσο  στο γλωσσολογικό  όσο και στον πολιτισμικό και πολιτιστικό τομέα».
Ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε:
«Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας επιβεβαιώνει τις ισχυρές ιστορικές και πνευματικές κοινές καταβολές των χωρών μας. Οι κοινές προκηρύξεις ευελπιστούμε να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο για την ισχυροποίηση των δεσμών μας στον τομέα της επιστήμης. Και όχι μόνο της επιστήμης αλλά και για ενδεχόμενες κοινές προσπάθειες για την οικονομική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας που θα προκύψουν.
Επιπροσθέτως αποτελεί μία απτή έκφραση της σημασίας που δίνει η ελληνική κυβέρνηση σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας και ιδιαίτερα του ανοίγματος στα εν λόγω θέματα προς φίλιες χώρες.
Πρόκειται για διμερείς συνεργασίες σε θέματα που αφορούν την αγροδιατροφή, την ενέργεια, την υγεία, με έμφαση στο φάρμακο. Επίσης την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς με νέες τεχνολογίες και συνεργασία σε θέματα αεροναυπηγικής. Ήδη υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι συνεργασίες θα τονωθούν και ταυτόχρονα θα αναδειχθούν και νέες, σε αναδυόμενους τομείς όπως οι κβαντικές τεχνολογίες,  η προϋπογραφή για τις οποίες έγινε τον περασμένο Απρίλιο».