Υπογραφή της Συμφωνίας προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή ” Life-Science Infrastructure for Biological Information – ELIXIR” (ELIXIR Consortium Agreement)
Την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Φωτάκη, η Συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή ELIXIR (Life-Science Infrastructure for Biological Information).
Το ELIXIR αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κατανεμημένη (distributed) υποδομή που συνδέει βάσεις δεδομένων, υπολογιστικά εργαλεία, εκπαιδευτικό υλικό βιοπληροφορικής και υπολογιστικό/αποθηκευτικό δυναμικό. Στόχος του ELIXIR είναι ο συντονισμός αυτών των πόρων ώστε να διευκολύνεται η εύρεση, η ανάλυση και ο διαμοιρασμός δεδομένων, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών.
Η Συμφωνία για τη λειτουργία του ELIXIR τέθηκε σε ισχύ το 2014 και μέχρι σήμερα συμμετέχουν σε αυτή 20 χώρες[1] και περισσότεροι από 180 ερευνητικοί οργανισμοί. Μέλος της συμφωνίας είναι και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory-EMBL), διακυβερνητικός οργανισμός στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.
Το ELIXIR περιλαμβάνει:
α) Τον Κεντρικό Κόμβο (ELIXIR Hub) o οποίος είναι εγκατεστημένος στο Wellcome Genome Campus (Hinxton, Ηνωμένο Βασίλειο) και έχει ως αποστολή τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του ELIXIR σε επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, και την παροχή υπηρεσιών κορμού (core services) .
β) Τους περιφερειακούς/εθνικούς κόμβους (ELIXIR Nodes) στις χώρες-μέλη του ELIXIR. Οι εθνικοί κόμβοι αναλαμβάνουν την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο.
Η ανάπτυξη του ELIXIR-GR, Εθνικού Κόμβου του ELIXIR-EUROPE, υποστηρίζεται για περίοδο τριών ετών από την Πράξη με τίτλο «Η Ελληνική Ερευνητική Υποδομή για Διαχείριση και Ανάλυση Δεδομένων στις Βιοεπιστήμες» που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020 με Συντονιστή το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».
Στην Πράξη συμμετέχουν, εκτός από το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», 14 ακόμα φορείς – 6 πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πανεπιστήμιο Πατρών), 7 Ερευνητικά Κέντρα (ΑΘΗΝΑ, ΕΚΕΤΑ, ΕΙΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΙΒΕΑΑ, ΙΤΕ, ΕΙΠ) και ένας Τεχνολογικός Φορέας, (ΕΔΕΤ ΑΕ).
[1] Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία. Συμμετέχει επίσης υπό καθεστώς παρατηρητή η Κύπρος.