Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, συμμετείχε στο 3ο Hellenic BioCluster (HBio) Forum με θέμα: “Supporting disruptive innovation to maximize the economic and social impact of the bio-industry sector”, το οποίο διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Έρευνας και Καινοτομίας αφενός και Επιχειρηματικότητας αφετέρου είναι προτεραιότητα της ΓΓΕΚ. Επεσήμανε, ακόμη, ότι, αν και οι δαπάνες για έρευνα ως % του ΑΕΠ στη χώρα μας παραμένουν χαμηλές, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σημαντικά και, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΤ, το 2021 έφτασαν το 1,51% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στη βελτίωση του δείκτη καινοτομίας στην ΕΕ μεταξύ 2015 -2022.
Πρόσθεσε ότι ο τομέας των επιστημών ζωής και υγείας είναι κατ’ εξοχήν ένας τομέας στον οποίο η ακαδημαϊκή έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη, παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς και ότι η καινοτομία στον τομέα της ιατρικής επιστημονικής έρευνας αποτελεί σήμερα βασικό πυλώνα της λεγόμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομίας και της ποιότητας ζωής.
Εν συνεχεία, παρατήρησε ότι η ΓΓΕΚ συμβάλλει ενεργά στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της υγείας, μέσω διαφόρων δράσεων, και θα συνεχίσει να βοηθά κυρίως μέσω των Στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας για Έξυπνη Εξειδίκευση – RIS3 κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη νέα Δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» στο ΕΣΠΑ 2021-2027, με χρηματοδότηση 59 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν στον κλάδο «Βιοεπιστήμες – Υγεία – Φάρμακα», ο υψηλότερος προϋπολογισμός από κάθε άλλο τομέα, σε σύνολο 300 εκατ. ευρώ Δημόσιας Δαπάνης για την πρόσκληση και για τους 8 θεματικούς τομείς της RIS3.
Τέλος, αναφέρθηκε στο Clawback, όπου δόθηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και στα δύο νέα Ινστιτούτα στον τομέα των βιοεπιστημών, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γονιδιωματικής» και το «Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας» που εντάσσονται στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), διαπιστώνοντας παράλληλα ότι η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, μέσω της χρηματοδότησης των Διαρθρωτικών Ταμείων.