Το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε στο Delphi Economic Forum IX στη θεματική ενότητα με τίτλο: “The Immense Economic Impact of the Demographic Issue in Greece 2025-2050” και ειδικότερα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: “Demographic Crisis and Immigration Policy”, η οποία διεξήχθη στην Αράχωβα.
Αρχικά, ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε στη διασύνδεση του δημογραφικού προβλήματος με το φαινόμενο της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, γνωστό ως brain – drain, ένα διαχρονικό, δυναμικό και σύνθετο φαινόμενο που αναφέρεται στην προσωρινή ή μόνιμη μετανάστευση ατόμων που είναι κάτοχοι ακαδημαϊκού ή επαγγελματικού πτυχίου και διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση.
Ειδικότερα, τόνισε ότι, όταν μια χώρα είναι γηράσκουσα, όπως η Ελλάδα, καταφεύγει στο πνευματικό της κεφάλαιο για να εξισορροπήσει, κατά το δυνατόν, το δημογραφικό έλλειμμα με το υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό της δυναμικό. Παρατήρησε δε ότι, για να το επιτύχει αυτό η χώρα μας και να αναστρέψει τη διαρροή εγκεφάλων, απαιτούνται σημαντικές αλλαγές πρωτίστως στο εκπαιδευτικό σύστημα και μάλιστα από την Α/θμια και τη Β/θμια εκπαίδευση, όπου διαμορφώνεται ο μελλοντικός επιστήμονας και πολίτης.
Ο κ. Κυριαζής πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς λείπουν τα μεσαία στελέχη των επιχειρήσεων αλλά και ειδικότερα η Ανώτατη Εκπαίδευση να γίνει πιο εξωστρεφής και αυτοδιοικούμενη, ώστε η χώρα μας να καταστεί κέντρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για επιστροφή των ερευνητών μας στη χώρα, ώστε να φέρουν μαζί και την ερευνητική τους ομάδα, να ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα και να αυξηθεί έτσι το ελληνικό πνευματικό κεφάλαιο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν αρκεί ο μισθός για την επίτευξη του παραπάνω στόχου αλλά απαιτούνται και οι κατάλληλες υποδομές τόσο κτηριακές όσο και σε εξοπλισμό, προκειμένου το ερευνητικό και επιστημονικό περιβάλλον να προσελκύσει όχι μόνο Έλληνες επιστήμονες αλλά και ξένους. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, στη ΓΓΕΚ από το ΤΑΑ περίπου τα μισά χρήματα, δηλ. περίπου 270 εκ. ευρώ, έχουν διατεθεί για την ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών, κάτι που μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στον επαναπατρισμό Ελλήνων ερευνητών αλλά και στην προσέλκυση ξένων.
Τέλος, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι οι ανάγκες της Ελλάδας και ειδικότερα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο με το εγχώριο εξειδικευμένο επιστημονικό κεφάλαιο αλλά χρειάζεται η χώρα μας να προσελκύσει επιστήμονες και από τον διεθνή χώρο, ώστε να ενταχθούν στην ελληνική παραγωγική διαδικασία και να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.