array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου 2024,  o Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της διεθνούς Έκθεσης καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας BEYOND, η οποία διεξήχθη στη ΔΕΘ – HELEXPO Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο κ. Κυριαζής συμμετείχε σε Συνέδριο με τίτλο: «Innovation in Northern Greece 5.0, Η καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν», στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Γυναίκες και Ηγεσία», η οποία διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. Ο κ. Κυριαζής στον χαιρετισμό του εξήρε τη συνεισφορά της Β. Ελλάδας στην ενίσχυση του καινοτόμου ερευνητικού οικοσυστήματος, μέσω των σημαντικών δράσεων των ερευνητικών κέντρων και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της περιοχής, ενώ τόνισε τον σημαντικό και δυναμικό ρόλο στον χώρο της έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ο ηγετικός ρόλος των γυναικών στους παραπάνω τομείς συνεπάγεται την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, που ακόμη στις μέρες μας μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Ακολούθως, το Σάββατο 27 Απριλίου, ο κ. Κυριαζής συμμετείχε  σε Συνέδριο, στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης της BEYOND, με τίτλο: “The Age of AI: Unlocking the Potential”,  το οποίο διεξήχθη στην ανοιχτή σκηνή του Περιπτέρου 13 της ΔΕΘ – HELEXPO.

Στην ομιλία του ο κ. Κυριαζής, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι όραμα στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) είναι η σύνδεση της έρευνας με τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία, ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι αυτό το όραμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή εποχή των ραγδαίων επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων που διαπερνούν κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως λ.χ. η κλιματική αλλαγή και η πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη αλλά και θέτει μεγάλες προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Ακολούθως, ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποιες ήδη υλοποιημένες πρωτοβουλίες την προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι οποίες προώθησαν την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης σε υπάρχοντα και νέα προϊόντα, υπηρεσίες, συστήματα παραγωγής και αλυσίδες αξίας, όπως η Εμβληματική πρωτοβουλία «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκαν 13 έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, συνολικής δημόσιας δαπάνης 7,2 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, 396 startups τεχνητής νοημοσύνης έχουν εγγραφεί στη βάση δεδομένων της πλατφόρμας Elevate Greece.

Τέλος, αναφέρθηκε στο EuroHPC Joint Undertaking, μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών και των ιδιωτικών εταίρων για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος υπερυπολογιστών παγκόσμιας κλάσης στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή Ελλήνων εταίρων την οποία υποστηρίζει η ΓΓΕΚ, αλλά και στο «European Research Area Chairs» (ERA Chairs) που αφορά την προσέλκυση διαπρεπών Ακαδημαϊκών και ερευνητών από το εξωτερικό σε ελληνικά ιδρύματα, με στόχο την επίτευξη ερευνητικής αριστείας, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας έχουμε επτά ΕRA Chairs (μεταξύ των οποίων και μία για AI), γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή στάθμη της έρευνας στη χώρα μας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Κυριαζής συμμετείχε, επίσης, και στην Τελετή Βράβευσης του διαγωνισμού του 3ου κύκλου της δράσης: «#Her_Research 2024», η οποία διεξήχθη στη σκηνή του Περιπτέρου 15 της ΔΕΘ-HELEXPO και διοργανώθηκε από τον  Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος Σ.Ε.Γ.Ε., με σκοπό την ανάδειξη των 8 νικητριών ερευνητικών ομάδων του Bootcamp.

Ο κ. Κυριαζής, απένειμε ένα από τα βραβεία «Her_Research 2023» σε μία από τις νικήτριες ερευνητικές ομάδες του 3ου κύκλου της δράσης που τελεί υπό την αιγίδα, μεταξύ άλλων, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της ΓΓΕΚ. Στη δήλωσή του, συνεχάρη όλες τις νικήτριες ερευνήτριες του Διαγωνισμού και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο αυτής της καινοτόμου πρωτοβουλίας του Σ.Ε.Γ.Ε. για την ενδυνάμωση των γυναικών ερευνητριών σε θέματα τεχνογνωσίας, πρόσβασης στη χρηματοδότηση, και δικτύωσης με το επιχειρηματικό οικοσύστημα.

Τέλος, ανέφερε ότι η τόνωση και η προβολή της συμβολής των γυναικών στην έρευνα και στην επιχειρηματικότητα αποτελεί προτεραιότητα και στόχο της ΓΓΕΚ, όπως, εξάλλου, φαίνεται και από τη «Μονάδα Καινοτομίας για τις γυναίκες» του Ε.Κ. «Αθηνά», σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και υπό την αιγίδα της ΓΓΕΚ, για την προώθηση θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών στην Ελλάδα.