array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε στην ενημερωτική εκδήλωση της Δράσης Στρατηγικής Σημασίας «Ερευνώ-Καινοτομώ» του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, η οποία διεξήχθη στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας – ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κυριαζής, αρχικά, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», στον πρώτο κύκλο του οποίου είχαν ενταχθεί  572 έργα, ενώ στον δεύτερο 546 έργα, σύνολο 1118 έργα, ενώ ολοκληρώθηκαν και πιστοποιήθηκαν 1026 έργα, ποσοστό 92% περίπου. Πρόσθεσε ότι απομένουν 92 έργα στο στάδιο του τελικού ελέγχου και ότι ο στόχος του 100% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Ανέφερε, επίσης, ότι οι συνολικές πληρωμές προς δικαιούχους ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξεως των 500.996.000 εκ. ευρώ περίπου ή ποσοστό 93% και ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει γίνει η απορρόφηση του έργου.

Ακολούθως, επεσήμανε ότι η υπηρεσία κατάφερε ένα δύσκολο έργο, την ολοκλήρωση της προηγούμενης δράσης ενώ παράλληλα προετοίμαζε τη νέα δράση του «Ερευνώ-Καινοτομώ», μια εμβληματική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 300 εκ. ευρώ, η οποία όμως παρουσιάζει βασικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτές οι αλλαγές προήλθαν από κάποια προβλήματα τα οποία η υπηρεσία αντιμετώπισε στην πράξη κατά την υλοποίηση της προηγούμενης δράσης.

Για παράδειγμα,  ο κ. Κυριαζής  ανέφερε ότι ο φάκελος κάθε πρότασης πρέπει να κατατίθεται ολόκληρος εξαρχής με όλα τα δικαιολογητικά, χωρίς τη δυνατότητα αλλαγών. Επίσης, παρατήρησε ότι η αξιολόγηση ακολουθεί την αξιολόγηση του «Ορίζοντα 2020», ενώ προστέθηκε μια βασική νέα διάσταση που είναι οι πατέντες των εταιριών. Ειδικότερα, ανέφερε ότι για τις παρεμβάσεις Ι και ΙΙ η αξιολόγηση θα είναι συγκριτική, για την ΙΙΙ άμεση, για την ΙV δεν προβλέπεται αξιολόγηση, ενώ η συνολική βαθμολογία θα είναι μέχρι 15 μονάδες.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 5 προτάσεις και τα πανεπιστήμια όσες προτάσεις θέλουν. Επίσης, ανέφερε ότι το 40% των δαπανών είναι δαπάνες χωρίς παραστατικά, ενώ η χρηματοδότηση των εταιριών ανέρχεται στο 60% του τζίρου του τελευταίου χρόνου ή του μεγαλύτερου τζίρου των τελευταίων τριών ετών. Προϋπόθεση συμμετοχής μια εταιρίας είναι να έχει κλείσει μια τουλάχιστον διαχειριστική χρήση.

Τόνισε, επίσης, ότι το πληροφοριακό σύστημα είναι καινούργιο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ενώ ανοίγει στις 6 Ιουνίου και κλείνει τον Ιούλιο, 10 για την παρέμβαση Ι και 17 για την παρέμβαση ΙΙ.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Κυριαζής επεσήμανε ότι αυτή η δράση δεν έχει σχέση με άλλα προγράμματα που αφορούν επιχορηγήσεις επιχειρήσεων ή πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Βασικό στόχος της δράσης είναι η έρευνα, επομένως κάθε πρόταση που θα κατατεθεί θα πρέπει να έχει την ερευνητική και την καινοτομική διάσταση. Τέλος, ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους την Προϊσταμένη της ΕΥΔΕ ΕΚ κα. Κράλλη και τα στελέχη που εργάστηκαν συστηματικά και με αφοσίωση για την επιτυχία της Δράσης.