array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Δελτίο τύπου για την Ενημερωτική Εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη για τον Β κύκλο «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και για Φοροαπαλλαγές και Αποσβέσεις

Εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή  φορέων και επιχειρήσεων, από το ερευνητικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη χθες, Τρίτη 16/4/2019,  από την ΕΥΔΕ –ΕΤΑΚ,  στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον Β΄ κύκλο της εμβληματικής Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ (ΕΣΠΑ), με προϋπολογισμό περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Τα στελέχη της  ΕΥΔΕ–ΕΤΑΚ παρουσίασαν τα επιτυχή αποτελέσματα του Α’ κύκλου, που έκλεισε με χρηματοδοτήσεις έργων ύψους 373 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την τρέχουσα προκήρυξη του Β΄ κύκλου της Δράσης, η οποία έχει σημαντικές βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα, μέσα από την επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων της «Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» από τη ΓΓΕΤ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στη δράση, γίνονται πιο διακριτές οι νέες τεχνολογίες και ειδικά οι σχετιζόμενες με τη λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, καθώς και με την κυκλική οικονομία. Επίσης έμφαση δίνεται στην ενίσχυση της στελέχωσης των επιχειρήσεων  με επιστημονικό προσωπικό.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, η οποία δήλωσε :

«Η πολιτική μας στην Έρευνα είναι σημαντική για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και για την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων της εποχής μας και για τον καθορισμό της μελλοντικής θέσης της χώρας απέναντι σε ένα ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. Μέσα από την ενιαία Δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» ενισχύονται οι συνέργειες μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων σε τομείς έντασης γνώσης και η απασχόληση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ειδικότερα νέων επιστημόνων σε ποιοτικές θέσεις εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας παρουσίασε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες που έχουν για φοροαπαλλαγές και αποσβέσεις ερευνητικού εξοπλισμού μετά από πιστοποίηση. Με βάση την ΚΥΑ 109343/12 του 2017, παρέχεται έμμεση χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας με ίδιους πόρους.

Εντός των ημερών θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΓΓΕΤ Πρόσκληση-Ανακοίνωση για την υποβολή δικαιολογητικών που αφορούν το οικονομικό έτος 2018 εκ μέρους των επιχειρήσεων.