array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Εθνικός Στρατηγικός Στόχος για την Έρευνα την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία η Συνεργασία με τους Άριστους (Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στην ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με Θέμα τη Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ)

Με την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κου Κωνσταντίνου Κοκκινοπλίτη, ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε στην Πλάκα το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου  με θέμα τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Ο κος Κοκκινοπλίτης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει, μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομίας της γνώσης, η επένδυση σε Έρευνα και Ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα και η συνεπακόλουθη βιομηχανική καινοτομία και τόνισε πως οι διμερείς συνεργασίες με χώρες με υψηλούς δείκτες σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, όπως το Ισραήλ, αποτελούν στόχο εθνικής στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην πρόσφατη επίσκεψή του, συνοδεύοντας την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο Ισραήλ κατά την οποία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον Επικεφαλής Επιστήμονα (αντίστοιχος Υπουργός) του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για διμερή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ σε θέματα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας.

Στόχος της συμφωνίας είναι η προώθηση της συνεργασίας ιδιωτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών, με τη συμμετοχή και Ερευνητικών Φορέων (Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ), με τελικό ζητούμενο την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων, προϊόντων που να απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά. Αναφερόμενος μάλιστα σε λεπτομέρειες της συμφωνίας εξήγησε πως θα χρηματοδοτηθούν κοινά έργα, μεγάλης κλίμακας, σε τομείς όπως η Έρευνα και Ανάπτυξη, η εκπόνηση τεχνικών μελετών βιωσιμότητας για πειραματικές αναπτυξιακές δράσεις, η απόκτηση Δικαιωμάτων Βιομηχανικής Προστασίας, η προώθηση και διάχυση ερευνητικών αποτελεσμάτων, η ανταλλαγή επιστημόνων και τεχνογνωσίας καθώς και κοινή χρήση ερευνητικών υποδομών και δικτύων.

Ο κος Κοκκινοπλίτης δεν παρέλειψε εξάλλου να εξάρει το διακεκριμένο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας και τα πολύ καλά του ερευνητικά αποτελέσματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη άμεσης προώθησης αλλαγών σε ό,τι αφορά την Έρευνα την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία. «Αν δεν δράσουμε άμεσα για την εφαρμογή δομικών αλλαγών, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα να μην μπορέσει να ακολουθήσει τη διεθνή οικονομική ανάκαμψη. Η μεγάλη πρόκληση είναι να παρέμβουμε τώρα, σε όλα τα μέτωπα της κρίσης, ώστε να μπούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε.

Σημείωση: Το Ισραήλ κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στις επενδύσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη με το αντίστοιχο ποσοστό να ξεπερνά το 4,8% του ΑΕΠ κατά το 2008
(πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα, http://data.worldbank.org/indicator/GB.XPD.RSDV.GD.ZS)