1. Γενικές Πληροφορίες
Αποστολή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (International Astronomical Union – IAU) είναι η προώθηση της επιστήμης της Αστρονομίας σε όλες τις πτυχές της μέσω διεθνούς συνεργασίας. Ιδρύθηκε το 1919 στο Παρίσι, όπου και εδρεύει, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η γενική της συνέλευση πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά. Η Δ.Α.Ε. έχει ως ανεξάρτητα μέλη επαγγελματίες αστρονόμους, κατόχους διδακτορικού διπλώματος, που είναι ενεργοί στην έρευνα και στην εκπαίδευση. Επίσης, μέλη της Δ.Α.Ε. είναι και οργανώσεις και κράτη (χαρακτηρίζονται ως διεθνή μέλη) που δραστηριοποιούνται ενεργά στον χώρο της αστρονομίας. Έχει περισσότερα από 12.600 ανεξάρτητα μέλη, με προέλευση από 96 χώρες, και 79 εθνικά μέλη, δηλαδή επαγγελματικές κοινότητες αστρονομίας, οι οποίες εκπροσωπούν τις χώρες τους στην Ένωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δ.Α.Ε. είναι υπεύθυνη για το Κέντρο Μικρών Πλανητών και το Κεντρικό Γραφείο Αστρονομικών Τηλεγραφημάτων. Επίσης είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή για την ονοματοδοσία των ουρανίων σωμάτων και χαρακτηριστικών της επιφάνειάς τους.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται μέσω της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής, από τον εκάστοτε Πρόεδρό της.
Εθνική Αστρονομική Επιτροπή
Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή Αστρονομίας (ΕΑΕ) αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα που σχετίζονται με την Αστρονομία και την Αστροφυσική. Έργο της Ε.Α.Ε. είναι η προαγωγή και ο συντονισμός του έργου της Αστρονομίας στην Ελλάδα καθώς επίσης και των σχετικών θεμάτων τα οποία απαιτούν διεθνή συνεργασία. Η Επιτροπή διορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για περίοδο δύο ετών. Τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κ. Σπ. Βασιλάκος, Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.