array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(4) "1190"
  ["back_text"]=>
  string(42) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ"
}

Γενικές Πληροφορίες

Πρωταρχικοί στόχοι της εμβληματικής πρωτοβουλίας είναι

  • Η ενοποίηση, ο εναρμονισμός και η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων κλιματικών υπηρεσιών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών παρατηρήσεων και της ανάπτυξης εξειδικευμένων εργαλείων από τις σχετικές εθνικές υποδομές. 
  • Η αξιοποίηση νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και μεθοδολογιών στην παραγωγή πρωτότυπων κλιματικών υπηρεσιών και καινοτόμων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές συνδεόμενες με την κλιματική αλλαγή. 
  • Η δημιουργία ενιαίας εθνικής βάσης δεδομένων μέσω της συστηματικής συλλογής, ελέγχου και αρχειοθέτησης κλιματικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων, δεδομένων από δορυφορικά συστήματα παρατήρησης της γης, καθώς και δεδομένων μοντέλων και προϊόντων προστιθέμενης αξίας και η ελεύθερη, ανοιχτή και δωρεάν χρήση τους από την Ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.
  • Η έγκυρη και έγκαιρη διάχυση πληροφοριών προς θεσμικούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό διατομεακών πολιτικών (με έμφαση στον τουρισμό, γεωργία, δάση/οικοσυστήματα, και πολιτική προστασία), την θωράκιση των πολιτών και εν γένει της κοινωνίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. 

Η πρωτοβουλία προβλέπει τη δημιουργία διεπιστημονικής κοινοπραξίας που θα αποτελέσει το κύριο συμβουλευτικό όργανο για την Πολιτεία και τους πολίτες σε θέματα κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που σχετίζονται με αυτήν. 

Η εμβληματική πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή θα στηριχθεί σε 3 πυλώνες: 

  • ΠΥΛΩΝΑΣ 1: Επιστήμη και Υψηλής ποιότητας δεδομένα σχετιζόμενα με την Κλιματική 
  • ΠΥΛΩΝΑΣ 2: Κλιματική αλλαγή: επιπτώσεις – προσαρμογή – αντιμετώπιση – οικονομική αποτίμηση Περαιτέρω ανάπτυξη μεθοδολογικών προσεγγίσεων και υπολογιστικών εργαλείων για την αναλυτική εκτίμηση/αξιολόγηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και μέτρων προσαρμογής σε βασικούς τομείς ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, καθώς και τη διαμόρφωση/αξιολόγηση σεναρίων απανθρακοποίησης της Ελληνικής οικονομίας στο χρονικό ορίζοντα του 2050 και των συνεπαγόμενων επιπτώσεών τους στο κόστος ηλεκτρισμού, στην οικονομική ανάπτυξη, στην απασχόληση, κλπ. 
  • ΠΥΛΩΝΑΣ 3: Εκτίμηση διακινδύνευσης (hazard) και κινδύνου (risk) από φυσικές καταστροφές Εκτίμηση του κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών από την έλευση φυσικών καταστροφών και η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων έγκαιρης ειδοποίησης αλλά και διαχείρισης της καταστροφής και περιορισμού του κινδύνου (Disaster Risk Reduction). 

Συμμετέχοντες φορείς στη Δράση είναι οι εξής:

  1. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ΙΕΠΒΑ & ΙΑΑΔΕΤ (ΕΑΑ, Συντονισμός)
  2. Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
  3. Ακαδημία Αθηνών, Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ)
  4. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
  5. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
  6. Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ΑΔΑ:
  7. Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘’Δημόκριτος’’ (ΕΚΕΦΕ-Δ)
  8. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
  9. Πανεπιστήμιο Κρήτης – ΕΠΕΧΗΔΙ, Μουσείο Φυσ. Ιστορίας (ΠΚ)
  10. Πολυτεχνείο Κρήτης (ΠολΚ)
  11. Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ΠΑΙΓ)
  12. Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ)
  13. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)
  14. Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ (ΑΘΗΝΑ)
  15. Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ)

Το Δίκτυο θα παραμένει ανοικτό σε νέα μέλη και θα προβλέπει την ένταξη και πρόσβαση επιπρόσθετων εταίρων, εφόσον αυτό εξυπηρετεί τους στόχους και τους σκοπούς του.