array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε σε workshop με θέμα: “Blue Economy – The key towards Mediterranean Regional Sustainability”, το οποίο διεξήχθη, στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2024», στις εγκαταστάσεις του Metropolitan Expo.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κυριαζής, αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Sustainable Blue Economy Partnership (SBEP) για την άψογη συνεργασία τους με την ομάδα της ΓΓEΚ, αναφέρθηκε στην ανάληψη της Προεδρίας της EUSAIR (Στρατηγική της ΕΕ για την Περιοχή Αδριατικής-Ιονίου) μετά την Κροατία, από την Ελλάδα. Ειδικότερα, επεσήμανε τις προτεραιότητές της ελληνικής Προεδρίας, με έμφαση στη γαλάζια,  πράσινη και ψηφιακή διάσταση, στη διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στην προώθηση των δεξιοτήτων και στις πρωτοβουλίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αυτονομία των νησιών, καθώς και στην υλοποίηση νέων πρωτοβουλιών στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου, κατά τη διάρκεια του 9ου Ετήσιου Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την Αδριατική και την Περιοχή του Ιονίου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό το Φόρουμ ήταν απόδειξη του πνεύματος συνεργασίας και της δέσμευσης της περιοχής για βιώσιμη ανάπτυξη, για εμπλοκή της νεολαίας και για  στρατηγική ανάπτυξη, θέτοντας γερά θεμέλια για μελλοντικές προσπάθειες.

Ακολούθως, ο κ. Κυριαζής παρατήρησε ότι η ΓΓΕΚ είναι στην ευχάριστη θέση να είναι εταίρος σε αυτή τη σημαντική ευρωπαϊκή εταιρική σχέση που έχει ονομαστεί φάρος της Γαλάζιας Οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η Γαλάζια Οικονομία είναι από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας της χώρας μας, δεδομένου ότι αποτελεί βασικό παράγοντα περιφερειακής συνοχής και τοπικής ανάπτυξης της χώρας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μέρος των πέντε μεγάλων χωρών της γαλάζιας οικονομίας μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και ότι αυτά τα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ των συνολικών θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι το Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Greece 2.0», συμμορφώνεται πλήρως με τους στόχους της ΕΕ για ταχεία πράσινη μετάβαση και ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αφιερώνοντας το 37,5% και το 23,26% του προϋπολογισμού της σε αυτούς τους δύο πυλώνες αντίστοιχα. Επιπλέον, η εφαρμογή της ατζέντας μεταρρυθμίσεων προβλέπει συνέργειες με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και με την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών. Αυτές οι συνέργειες είναι σύμφωνες με τη στρατηγική της ΕΕ που απαιτεί την ευθυγράμμιση των εθνικών, περιφερειακών και κοινοτικών προτεραιοτήτων Ε&Κ που φέρνουν σε επαφή την επιστήμη, τη βιομηχανία, την πολιτική και την κοινωνία.

Παρατήρησε δε ότι η ανταπόκριση της ελληνικής ερευνητικής και βιομηχανικής κοινότητας στη δεύτερη πρόσκληση δείχνει το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για διακρατικά έργα που στοχεύουν στην ανίχνευση κοινού προσανατολισμού προς μια κλιματικά ουδέτερη, βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία.

 Τέλος, ο κ. Κυριαζής παρατήρησε ότι η ατζέντα του εργαστηρίου είναι ένα καλό παράδειγμα της κοινής προσπάθειας του SBEP για την εφαρμογή της έννοιας της τετραπλής έλικας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα  αποτελέσματα του Workshop θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από την ευρύτερη κοινωνία της Γαλάζιας Οικονομίας.