array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε στην Άτυπη Υπουργική συνάντηση για την Ανταγωνιστικότητα και την Έρευνα η οποία διεξήχθη στην Πράγα, στον πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις εργασίες της οποίας απασχόλησαν οι συνέργειες στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και η στήριξη του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της Ουκρανίας και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Κατά τη δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης, στην πρωινή συνεδρία της ολομέλειας των κ-μ, έλαβε χώρα πολιτική συζήτηση με θέμα: «Συνέργειες στη χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη» (“Synergies in the research and innovation funding in Europe”), ενώ κατά τη μεσημβρινή συνεδρία ακολούθησε γεύμα εργασίας με θέμα την: «Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαϊκών χωρών στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέτρα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας»   («Response by the European Commission and European countries to the military aggression of the Russian Federation in Ukraine and measures taken in the areas of research and innovation»).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια, ο κ. Κυριαζής στην παρέμβασή του, αφού ευχαρίστησε αρχικά την Προεδρία για τη φιλοξενία και το  πρόγραμμα, επεσήμανε ότι οι συνέργειες είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τα οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας, καθώς και ότι το χρονοδιάγραμμα για το Σχέδιο Διακήρυξης της Πράγας και για τις Συνέργειες είναι τέλειο.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι υπήρχε η διάθεση να προωθήσουμε συνέργειες, αλλά δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία και νομικά μέτρα για την εφαρμογή τους. Τόνισε πως οι προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν αφορούσαν κυρίως τις διαφορές στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων για κονδύλια του Προγράμματος Πλαισίου και των Διαρθρωτικών Ταμείων, τα διαφορετικά χρονικά πλαίσια και τις διαφορετικές απαιτήσεις ελέγχου – τις μη συμβατές επιλέξιμες δαπάνες και τη μη επιλεξιμότητα των διαρθρωτικών ταμείων ως εθνικής συνεισφοράς σε Ευρωπαϊκές Συμπράξεις και δίκτυα.

Ακολούθως, ανέφερε ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα καθώς με τον αναθεωρημένο Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΓΑΚ), οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται από τις εθνικές αρχές για έργα που χρηματοδοτούνται από ορισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα με κεντρική διαχείριση και εγκρίνονται από αυτά μπορούν να εξαιρεθούν από κοινοποίηση στην ΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο αναθεωρημένος κανονισμός προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες επιλεξιμότητας κόστους με αυτούς του Horizon Europe.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία για την Κεντρική Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Συνεισφορών (CMFC), σε εθελοντική βάση, για συμμετοχή σε θεσμοθετημένες Ευρωπαϊκές Συμπράξεις, ενώ επεσήμανε ότι η πρόβλεψη των κανονισμών για την επιλεξιμότητα των διαρθρωτικών ταμείων ως εθνική συνεισφορά σε συμπράξεις είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τη συμμετοχή τους στις Ευρωπαϊκές Συμπράξεις. Αυτή η διάταξη αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή μας στις Ευρωπαϊκές Συνεργασίες.

Πρόσθεσε ακόμη την πρόταση, από ελληνικής πλευράς, προς την Επιτροπή να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες επέκτασης της επιλεξιμότητας των διαρθρωτικών ταμείων ως εθνικής συνεισφοράς στις ερευνητικές υποδομές του οδικού χάρτη ESFRI, τόνισε τη σημασία της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής με τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή συνεργειών μεταξύ του Horizon Europe και του ΕΤΠΑ, με πρακτικές πληροφορίες και οδηγίες για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών χρηματοδότησης Ε&Κ της ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι αναμένουμε την ευρύτερη εφαρμογή και κατευθυντήριες γραμμές για συνέργειες με άλλα προγράμματα και ειδικότερα με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι σε εθνικό επίπεδο πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή νέα νομικά μέτρα για τη διευκόλυνση της Κεντρικής Διαχείρισης των Οικονομικών Συνεισφορών και την απλούστευση της εθνικής διαδικασίας χρηματοδότησης, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο διοικητικός φόρτος για τους δικαιούχους και τις αρχές χρηματοδότησης και να τονωθεί η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων μας.