array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής, συμμετείχε σε τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τους 100 κορυφαίους Καθηγητές και Ερευνητές του, βάσει της συνεισφοράς τους στο ίδρυμα μέσα από την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων ερευνητικών έργων. Η εκδήλωση διεξήχθη στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζής, αναφέρθηκε στη σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο θέμα της εισροής χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα αλλά και στην πρωτοπορία της χώρας μας σε ερευνητικά αποτελέσματα,  αναφορές, ετεροαναφορές και δημοσιεύσεις. Πρόσθεσε δε ότι επόμενος στόχος είναι αυτά τα λαμπρά επιστημονικά και ερευνητικά αποτελέσματα τα οποία υπάρχουν στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα να τα μετατρέψουμε σε αγαθά και υπηρεσίες που θα έχουν άμεση σχέση και αντανάκλαση στην οικονομία.

Ακολούθως, παρατήρησε ότι, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που έφερε η κυβέρνηση, έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, καθώς και ότι θα ακολουθήσει κι άλλη πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή η ΓΓΕΚ βρίσκεται  σε πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με τα κονδύλια της ΓΓΕΚ, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης δόθηκαν 480 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει 800 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 275 εκ. διατέθηκαν για τις υποδομές και για νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό στα ερευνητικά κέντρα, με στόχο την προσέλκυση ερευνητών και προσωπικού στην Ελλάδα, κάτι που δεν είναι εφικτό χωρίς τις κατάλληλες ερευνητικές συνθήκες εργασίας. Τόνισε δε ότι έχουμε πετύχει αυτή τη στιγμή σε όλα τα ερευνητικά κέντρα να έχουμε καινούργιες υποδομές και καινούργια εργαστήρια για τα επόμενα τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια.

Σχετικά με τη διασύνδεση της έρευνας με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κυριαζής ανέφερε πως το συνολικό ποσό για την έρευνα στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 3,07 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 49% προέρχεται από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και 51% από τη συμμετοχή του δημοσίου, ενώ η ιδιωτική συνεισφορά τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο πεσμένη.  «Αυτό δεν κάνει εντύπωση, είναι πανελλαδικό πλέον το φαινόμενο και εκείνο το οποίο επηρέασε προς την κατεύθυνση αυτή ήταν ορισμένα κίνητρα τα οποία δόθηκαν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή φορολογικά κίνητρα και κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους», εξήγησε ο κ. Κυριαζής. Επίσης, ανέφερε ότι σε συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών, κ. Χρίστο Δήμα, συζητούν για το πώς θα αυξηθούν περαιτέρω τα κίνητρα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν τον R&Ι τομέα τους.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κυριαζής συνεχάρη τους 100 κορυφαίους Καθηγητές και Ερευνητές του ΑΠΘ, τον Πρύτανη κ. Φείδα και τον αρμόδιο Αντιπρύτανη κ. Υάκινθο για την πρωτοβουλία της τιμητικής εκδήλωσης και εξήρε τη συνολική προσφορά του Πανεπιστημίου στο οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα μας.