array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Υπουργική Συνάντηση & Διάσκεψη για την ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας μέσω της Έρευνας και Καινοτομίας ( Μάλτα, Βαλέτα, 3-4 Μαΐου,2017)

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, συμμετείχε στην άτυπη Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα (Βαλέτα) στις 3 και 4 Μαΐου 2017, με βασικό θέμα την ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας μέσω της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων της περιοχής.

Η Γενική Γραμματέας Δρ. Κυπριανίδου, επεσήμανε τη σημασία που προσδίδει η χώρα στην ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και στην αντιμετώπιση μέσω της έρευνας και καινοτομίας, των αυξανόμενων προκλήσεων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, τις εμπόλεμες διενέξεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόοδο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PRIMA, ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης δράσεων  Ε&Κ  στους τομείς της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και του αγροδιατροφικού τομέα, προϋπολογισμού 440 εκ.€, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα μέσω προκηρύξεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου ‘brain drain’ που μαστίζει  τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και γενικότερα της Μεσογείου και αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Έρευνας και Καινοτομίας στην ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στις χώρες υποδοχής. Τέλος τονίστηκε η σημασία της διπλωματίας της επιστήμης για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και η αναγκαιότητα συνέχισης της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας μέσω του επόμενου Προγράμματος Πλαισίου FP9.

Οι Υπουργοί και Γραμματείς Έρευνας, στο τέλος της Διάσκεψης, υιοθέτησαν σχετική διακήρυξη (Valletta Declaration) για την ενίσχυση της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.