array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του προγράμματος PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) για το έτος 2019 αναμένεται να εκδοθούν τον Δεκέμβριο του 2018 μετά την έγκριση του αντίστοιχου ετήσιου προγράμματος εργασίας  από την Ε. Επιτροπή.
Τα ετήσια προγράμματα εργασίας του PRIMA βασίζονται στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Θεματολογίου Έρευνας και Καινοτομίας του PRIMA (PRIMA Strategic Research and Innovation Agenda) που είναι επιγραμματικά οι εξής:

  • Βιώσιμη διαχείριση υδάτων στις ξηρικές και ημι-ξηρικές περιοχές της Μεσογείου.
  • Βιώσιμα γεωργικά συστήματα υπό τις περιβαλλοντικές πιέσεις  της Μεσογείου.
  • Μεσογειακές Αλυσίδες Αξίας στον τομέα των τροφίμων για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Θα εκδοθούν 2 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, μία για κάθε ενότητα του προγράμματος :

  • Ενότητα 1: Η πρόσκληση θα αφορά στη χρηματοδότηση δράσεων και έργων έρευνας και καινοτομίας από πόρους του «Ορίζοντα 2020». Η υποβολή και αξιολόγηση των προτάσεων, καθώς και η διαχείριση και χρηματοδότηση των έργων γίνεται απευθείας από τον φορέα «PRIMA Foundation».
  • Ενότητα 2: Η πρόσκληση θα αφορά στη χρηματοδότηση διακρατικών συνεργατικών έργων έρευνας και καινοτομίας από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο PRIMA. Η υποβολή και αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται με ευθύνη του PRIMA αλλά κάθε χώρα επιλέγει τους τομείς προτεραιότητας που θα συμμετάσχει και τα κονδύλια που θα διαθέσει και καθορίζει τους όρους συμμετοχής και χρηματοδότησης των φορέων που είναι εγκατεστημένοι στην επικράτειά της σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.Η διαχείριση και χρηματοδότηση των έργων που θα επιλεχθούν πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων στα διακρατικά έργα ορίζεται σε τρεις (3) νομικές οντότητες εγκατεστημένες σε τρεις (3) διαφορετικές χώρες-μέλη του PRIMA, εκ των οποίων τουλάχιστον μία θα προέρχεται από κράτος-μέλος της Ε.Ε και τουλάχιστον μία από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο PRIMA.
Ειδικότερα :
1)    τουλάχιστον μία νομική οντότητα θα πρέπει να προέρχεται από τα εξής κράτη-μέλη της ΕΕ: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία, και
2)    τουλάχιστον μία νομική οντότητα από τις εξής χώρες μέλη του PRIMA: Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Τουρκία και Τυνησία.

H Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα PRIMA, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η οποία είναι ο φορέας χρηματοδότησης για τα έργα της Ενότητας 2.
Στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ (http://www.gsrt.gr) έχει αναρτηθεί η Γενική πρόσκληση (Οδηγός Εφαρμογής) για τη συνολική διάρκεια της Δράσης (2018-2028).
Η Ειδική πρόσκληση (Εθνικοί Κανόνες Συμμετοχής) για το 2019 (Ενότητα 2) θα αναρτηθεί μετά την επίσημη έκδοση της σχετικής πρόσκλησης από το PRIMA.

Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω ενδεικτικές πληροφορίες έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και ενδέχεται να τροποποιηθούν.
Νομικά δεσμευτικά κείμενα αποτελούν το Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασιών 2019 και οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του PRIMA (http://www.prima-med.org/), καθώς και οι αντίστοιχες αποφάσεις της ΓΓΕΤ (Γενική πρόσκληση/Οδηγός Εφαρμογής και Ειδική Πρόσκληση έτους 2019).

Για περισσότερες πληροφορίες ή/ και διευκρινήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους:
– Δρ. Μάριο Κόνιαρη, Τηλ: 213 1300094, e-mail: m.koniaris[at]gsrt.gr
– Αναστασία Σταθοπούλου, Τηλ: 213 1300101, e-mail: a.stathopoulou[at]gsrt.gr