array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Αθανάσιος Κυριαζής συμμετείχε σε Διημερίδα με θέμα την Προστασία και Ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς από φυσικά φαινόμενα όπως φωτιά, σεισμοί και πλημμύρες, με την εφαρμογή ερευνητικών προϊόντων που προέκυψαν από χρηματοδότηση αντίστοιχων ερευνητικών προγραμμάτων της ΓΓΕΚ.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι η προβολή έργων με χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΚ που αφορούν στην προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς και έχουν υλοποιηθεί από τα Ερευνητικά Κέντρα είναι σημαντική αφενός για να είναι γνωστό πού έχει απορροφηθεί η σχετική χρηματοδότηση και αφετέρου για να δημιουργηθούν στον τομέα αυτόν συνέργειες ανάμεσα στις Ερευνητικές Δομές (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια κ.λπ.).

Ακολούθως, τόνισε ότι ο Πολιτισμός και οι Δημιουργικές Βιομηχανίες, αποτελούν έναν βασικό πυλώνα για τη χώρα μας και ότι με τη συμβολή όλων θα έχουμε μία σημαντική και ουσιαστική παρουσία στον τομέα της Ε&Κ, μέσα από την επιτυχή συμμετοχή μας στις προκηρύξεις του «Ορίζοντα Ευρώπη» αλλά και μέσα από άλλες ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές δράσεις.

Ιδιαίτερα στον τομέα του Πολιτισμού, όπως ανέφερε  ο κ. Κυριαζής, η ΓΓΕΚ έχει μια σημαντική παρουσία. Ενδεικτικά, επεσήμανε ότι για την τελευταία Προγραμματική περίοδο 2014-2020, σε εθνικό επίπεδο με κρατική ενίσχυση, συνολικά 25.617.533,06 ευρώ δόθηκαν στις δύο φάσεις του Προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ- Καινοτομώ» για έργα Πολιτισμού. Επιπλέον, η εθνική πρωτοβουλία “Innovation Clusters” (Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας»), χρηματοδότησε 10 έργα με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών φορέων σε πρώτη φάση και  4 επιχειρήσεων  σε δεύτερη με συνολικό προϋπολογισμό 9.702.802ευρώ.  Ακόμη, με την Ειδική Δράση “Ανοιχτή Καινοτομία στον Πολιτισμό”, 33 έργα χρηματοδοτήθηκαν με προϋπολογισμό 18.686.457,04 ευρώ. Στα πλαίσια περιφερειακών πρωτοβουλιών,  για την προώθηση συνεργειών ανάμεσα στην έρευνα και την καινοτομία, στην Αττική χρηματοδοτήθηκαν 16 έργα για τον πολιτισμό με προϋπολογισμό 5.379.906,39ευρώ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Widening Participation & Spreading Excellence» ή αλλιώς «Widening» του Ορίζοντα Ευρώπη, ο κ. Κυριαζής υπογράμμισε ότι προσφέρει ευκαιρίες αναβάθμισης ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων που βρίσκονται σε χώρες Widening, μέσω της μακρόπνοης και στρατηγικής τους σύνδεσης με ευρωπαϊκούς ομόλογους οργανισμούς εγνωσμένου κύρους της επιλογής τους.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι κύριος πολιτικός σκοπός ήταν και παραμένει η σύγκλιση των επιδόσεων στην έρευνα και την καινοτομία των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δράση “Excellence Hubs”, η  οποία προβλέπει τη στρατηγική συνεργασία και συντονισμό τοπικών  οικοσυστημάτων Ε&Κ από τουλάχιστον δύο χώρες widening με στόχο την ευρύτερη καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας και τη βαθύτερη σύνδεση μεταξύ των φορέων της τετραπλής έλικας, δηλαδή της έρευνας – επιχειρήσεων – κοινωνίας – δημοσίου.

Ο κ. Κυριαζής έκλεισε την ομιλία του με την επισήμανση ότι θα υπάρξουν  ανάλογες εκδηλώσεις και για άλλους τομείς της RIS3, ενώ συνεχάρη όλους τους φορείς για τη συνεισφορά τους στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ειδικότερα στην προστασία της, καθώς αποτελεί εθνικό κεφάλαιο της χώρας.