array(3) {
  ["design"]=>
  string(7) "design2"
  ["link"]=>
  string(2) "97"
  ["back_text"]=>
  string(40) "ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ"
}

Δελτίο Τύπου για το Πρώτο Ελληνικό Φόρουμ Καινοτομίας

Με επιτυχία ξεκίνησαν, σήμερα, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, οι εργασίες του Πρώτου Ελληνικού Φόρουμ Καινοτομίας που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα (7-8/10, Ίδρυμα Ευγενίδου).
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εναρκτήρια εισήγησή του υπογράμμισε ότι “Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την ικανότητα της χώρας να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.  Η κρίση των τελευταίων ετών έχει καταστήσει απόλυτα αναγκαία την προώθηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου στη χώρα.  Οι επιχειρήσεις που θα διακριθούν σ’ αυτό το νέο περιβάλλον θα είναι κατ’ ανάγκη επιχειρήσεις με καινοτόμο δράση και υψηλή προστιθέμενη αξία.”
Ο Υπουργός επίσης επισήμανε ότι “Στην Ελλάδα πλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα οικοσύστημα καινοτομίας, με εξωστρεφείς επιχειρήσεις.  Χρέος της πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα εμπόδια που περιορίζουν τις Ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως την γραφειοκρατία.  Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ξεριζωθούν παλιές νοοτροπίες και αντιλήψεις.”
Ο Υφυπουργός Παιδείας της Γερμανίας κ Thomas Rachel στην εναρκτήρια ομιλία του υπογράμμισε ότι  «Αποφασιστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της  ανταγωνιστικότητας σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι η επένδυση στην έρευνα και στην εκπαίδευση Όπως ανέφερε, οι νέες προκλήσεις που ανέκυψαν από την παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν την ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ευρώπης και δη της Ελλάδος, για νέες ερευνητικές και  καινοτόμες δραστηριότητες, ώστε να είναι επιτυχείς στον διεθνή ανταγωνισμό με την Ασία και την Αμερική.».
Επίσης ο κ Rachel τόνισε ότι «Η στρατηγική για την καινοτομία στρέφεται προς τις ανάγκες της κοινωνίας στην καλή ενέργεια, στην επαρκή υγεία, βιώσιμη κινητικότητα, στην ασφαλή επικοινωνία, και την μελλοντική ανταγωνιστικότητα.» Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ράχελ σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να βάλουμε την καινοτομία σε πρακτική εφαρμογή δίχως ανθρώπους που έχουν ανάλογα επαγγελματικά προσόντα.»
Ο Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force for Greece), κ. Horst Reichenbach, τόνισε ότι “Η Ελλάδα έχει τεράστιο ανεκμετάλλευτο οικονομικό δυναμικό, και η καινοτομία αποτελεί έναν από τους παράγοντες για την πραγματοποίηση αυτής της δυνατότητας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη”.
Επίσης ο κ Reichenbach υπογράμμισε ότι “Η παρούσα δυσμενής οικονομική συγκυρία δεν θα πρέπει να κάνει τις επιχειρήσεις να λησμονούν το μέλλον.  Για την εξασφάλιση της επιτυχίας απαιτείται η διατήρηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, προκειμένου να οικοδομήσουν στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη στο μέλλον.  Και απαιτείται επίσης το κράτος να προχωρά στις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ακμάζουν και να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης.»
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ Χρήστος Βασιλάκος στην εναρκτήρια ομιλία του  υπογράμμισε ότι «Μία αποτελεσματική πολιτική για την καινοτομία απαιτεί ένα συνδυασμό τριών κρίσιμων διαστάσεων: η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει, να επενδύσει και να μεταμορφωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη ξεκινήσει μία μεγάλη και συνεχή προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις δομικές αδυναμίες και να προχωρήσουμε στη δημιουργία μία νέας Ελλάδας, μίας Ελλάδας της καινοτομίας, με το στόχο να γίνει το κέντρο και ο πόλος της Έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Σε αυτή τη λογική, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε: μεταρρυθμίσεις για πιο αποτελεσματικά συστήματα έρευνας και καινοτομίας, συνεχή  επένδυση στη γνώση, διαρθρωτικές αλλαγές για μία οικονομία βασισμένη στη γνώση. Σήμερα, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες ανάκαμψης και ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.»
Ο κ Βασιλάκος επίσης επισήμανε ότι «Η ΓΓΕΤ έχει ήδη επιλέξει τους πρώτους τομείς εθνικών προτεραιοτήτων, αποτέλεσμα οικονομικών μελετών, διαβουλεύσεων με τοπικές αρχές, τον ιδιωτικό τομέα και τα ερευνητικά ιδρύματα. Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν: τον τομέα αγροτικών βιολογικών τροφίμων, τις δραστηριότητες σχετιζόμενες με τη θάλασσα (blue growth) , Υγεία και Φαρμακευτικά προϊόντα, Τεχνολογία της πληροφορίας και επικοινωνίες, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη.»
Ο ΓΓΕΤ τελείωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει να προωθήσουμε την έρευνα και τεχνολογία και την επίδρασή τους στην ελληνική κοινωνία. Μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται σήμερα, το νέο σλόγκαν της ΓΓΕΤ που αντανακλά όλες τις προαναφερθείσες ιδέες και τη νέα πολιτική για την καινοτομία είναι: ΕΡΕΥΝΩ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός, Διευθυντής Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και Αναλύσεων του Βερολίνου (DIW), Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ και Ερευνητής του Οργανισμού ΙΖΑ, της Βόννης και εμπνευστής της δημιουργίας του Ελληνικού Φόρουμ Καινοτομίας,  υπογράμμισε ότι «επενδύσεις στο καινοτομικό σύστημα θα έχουν πολύ πιο θετικό αποτέλεσμα στην Ελληνική οικονομία, αν ταυτόχρονα συνεχιστούν και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ιδιαίτερα στον τομέα του “doing business”.
Αυτή τη στιγμή», είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Κρητικός, «η Ελλάδα είναι στη θέση 146 (τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση) μεταξύ 180 χωρών ως προς την φιλικότητα της προς τις νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι Έλληνες πολιτικοί», πρόσθεσε, «πρέπει να συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα εάν θέλουν να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές δυνατότητες των Ελλήνων».
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου,  κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, στην διάρκεια σύντομου χαιρετισμού του, τόνισε ότι «η στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της σε κλάδους όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ωστόσο κάτι τέτοιο για να επιτευχτεί θα πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένες συνθήκες όπως η δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και τα φαινόμενα διαφθοράς.
Κάτι τέτοιο όμως σε κανόνες αγοράς», είπε ο κ. Ευγενίδης, «θα πρέπει να συνοδεύεται από βάσεις υγιούς ανταγωνιστικότητας, με σωστά χρηματοοικονομικά κριτήρια και στήριξη χρηματοπιστωτικού μηχανισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε», συμπλήρωσε, «ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να παραμείνουν στην Ελλάδα οι άξιοι επιστήμονες αλλά και να προσελκυστούν οι άριστοι επιστήμονες της Διασποράς με ορίζοντα μακροχρόνιας συνεργασίας αλλά και αδιάλειπτης συμμετοχής του στο γίγνεσθαι της καινοτομίας στην Ελλάδα».
Τα θέματα που εξετάστηκαν από τις ομάδες εργασίες του Forum κατά την πρώτη μέρα, είναι τα εξής: 1) Πολιτική για την  καινοτομία 2) Οι προϋποθέσεις για την καλή λειτουργία ενός συστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα 3) Η καινοτομία στην Ελλάδα και αλλού: Η οπτική των επιχειρήσεων  4) Κόμβοι καινοτομίας: Τα διδάγματα και η εμπειρία από το εξωτερικό  5) Επιστήμη και πάρκα καινοτομίας στην Ελλάδα: Ένα όραμα για το 2020 6) Η επιχειρηματική οπτική: τι πρέπει να γίνει.
Υπενθυμίζεται ότι το Φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Εργασίας με έδρα τη Βόννη (Institute for the Study of Labor – IZA), το Ίδρυμα Ευγενίδου και την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα με την υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της Eurobank και έχει ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ ειδικά επιλεγμένων ερευνητών, πολιτικών και επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ελληνική διασπορά.
Κατά τη διάρκεια του διήμερου Φόρουμ αναμένεται να αναδειχθούν τα κρυφά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, να επισημανθούν τα διάφορα εμπόδια για την ανάπτυξη και να παρουσιαστούν μεμονωμένα έργα, που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση.
Οι Παρουσιάσεις και οι ομιλίες  είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο του Συνεδρίου και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.hif.gr